България Култура Любопитно Общество

Никулден е

Един от големите християнски празници – посветен на Свети Николай Мирликийски Чудотворец – покровител на моряците, пътешествениците и банкерите. Роден в гр. Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери.

На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Свети Николай е покръствал в правата вяра, а когато е кръстосвал моретата и се е сблъсквал с безброй опасности, той е успявал да се спаси, благодарение на молитвите и Божията закрила. Спасявал е също изпаднали в беда моряци и рибари. По тази причина българите почитат св. Никола като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир – океаните, моретата, реките и езерата. На този ден храмовете се изпълват с християни за тържествената света литургия и за преклонение пред иконата с изображението на светеца. Моряците в открито море зоват на помощ св. Николай, рибарите го молят да напълни мрежите им. 

Символ на празника на св. Николай Чудотворец, наречен от българите Никулден, е шаранът. На този ден във всеки български дом се приготвя рибник – шаран, пълнен с лук и орехи. Това е своеобразно жертвоприношение за светеца – повелител на моретата, реките и езерата, покровител на моряците, рибарите и всички изпаднали в беда. От незапомнени времена първият улов винаги се принася в жертва на св. Николай, за да се заслужи покровителството му. Никулден е предпочитан от българите празник за курбан след преживяно премеждие.

Имен ден празнуват: Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нейчо.

На 6 декември, в България се чества Денят на банкера, Ден на дарителя, празнуват моряците и рибарите, чества се и Денят на търговеца.

Коментари

Остави коментар