Общество

Празник за 2842-ма в деня на Св. Атанасий

Пазарджик 2842-ма жители на общината имен ден днес. Повод за празник имат Атанас, Атанаска, Наско, Наска, Тинка, Тонка. В Пазарджик имениците са 1753. Кръстени на името на Св. Антоний Велики има във всички села на общината. Най-много – 86, те са в село Черногорово. В Ивайло са 77, в Паталеница – 72. Само двама са в село Крали Марко.

 

Свети Атанасий Велики известен и като Атанасий I Велики, патриарх Александрийски е египетски богослов и духовник, патриарх на Александрия от 328 до 373 година. Той е един от най-видните богослови и радетели за чистотата на вярата и се приема за първият разпространител в Европа на възникналото в Египет на монашество. За тези си дела той е възвеличен още от ранното християнство като „Велики“.

Почитан е от всички християни, като светец от православните, римокатолическите и древноизточните църкви и е смятан за един от значимите християнски водачи от повечето клонове на протестантството.

Светецът се чества на 18-ти Януари, Зимния св. Атанас – Атанасовден, датата на последното му завръщане като православен епископ на Александрия след като е бил гонен пет пъти от арианите от епископския си пост, и също на 2 май – деня на неговата смърт.

Коментари