Вашите сигнали

Хотелиерите и ресторантьорите от Велинград с остра реакция срещу репортаж по една от националните телевизии

Написано от ПЗИНФО

От доста време сме свидетели на тенденциозно отношение от страна на някои национални медии към туристическия бизнес в България. Очаквахме, че това поведение се дължи на не познаване на процесите в бранша, но поредният материал, който бе излъчен на 31.07.2019 г. в Сутрешния блок на НОВА телевизия, инспирира нашата реакция и това писмо.

От името на Регионално „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“, бихме искали да изразим нашата категорична позиция, че не сме съгласни и не толерираме под никаква форма да бъде медийно атакуван българският туристически продукт, особено в случай, като този.

„ЗДРАВЕЦ СПА хотел“ е хотел с половин вековна история, който е емблематичен за развитието на туризма в гр. Велинград. Днес той е четиризвездно място за настаняване, отговарящо на всички законови изисквания и предлагащо висококачествен продукт.

Туристическа дестинация Велинград е лицето на българския СПА туризъм, в която са инвестирани изключително много средства, които генерират сериозен приход от туристически данък за Община Велинград. Абсурдно е да се тиражира твърдението за не плащане на туристически данък, още повече че Община Велинград бе избрана сред пилотните пет общини, в които да бъде въведена системата ЕСТИ.  Съвместните усилия на Сдружението и общинска администрация доведоха да  намаляване на сивата икономика и увеличаване на приходите от туристическия данък над два пъти.

Изключително сме обезпокоени от тенденциозното отношение на някои медии към туристическия бизнес в България, на фона на усилията, които полага Министерството на туризма за популяризиране и подкрепа на вътрешния туризъм.

„ЗДРАВЕЦ СПА хотел“ получи наградата на BATI – „Най-добър бизнес хотел на Балканите за 2018“ и бе удостоен от БХРА за „Най-добър четири звезден градски хотел за 2018“, а управителят г-н Салих Кунгьов получи приза „Най-добър мениджър в туризма за 2018“ на BATI.

Освен професионалното признание, в подкрепа на казуса с НОВА телевизия е и становището на booking.com, които са категорични, че претенциите на клиентите са неоснователни и хотелът е изпълнил своите задължения.

Още  веднъж категорично изразяваме своето несъгласие с водената от някои български национални медии политика за тотално дискредитиране на туристическия бизнес, който е един от структуроопределящите за страната ни.

Регионално „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“

Коментари