Криминално

Хеликоптер падна при тренировъчен полет, двама от екипажа са загинали

Хеликоптер е паднал при тренировъчен полет, а двама от екипажа са загинали, съобщава ГД ПБЗН. Сигнал за паднал при тренировка хеликоптер „МИ 17“ на територията на летище Пловдив е получен в 20.32 часа на 11 юни.

 

На мястото са изпратени противопожарни екипи на сектор „Летище“ и от 24 авиобаза. При падането не е възникнал пожар.

Загинали са двама членове на екипажа, а третият е пострадал и е откаран в болница.

Vesti.bg пише: Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи инцидента като голяма трагедия.

Той изрази своите съболезнования към семействата и близките на загиналите.

Първият от тях има над 600, а вторият – над 500 летални часа. Те са извършвали това упражнение не един път.

"Към този час можем да съобщим, че няма данни за човешка грешка", коментира днес Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. "Възникнал е вероятно технически проблем и в рамките на 3 секунди вертолетът е паднал от 20 метра височина".    

Полетът е бил тренировъчен, на височина между 30 и 50 м., а задачата е била спасителна акция. Това е бил четвъртият полет на хеликоптера за деня с различни екипажи. Според свидетели машината се завъртяла на 180 градуса и после рязко е паднала, станало е толкова бързо, че пилотите не са успели да съобщят в базата. Хеликоптерът е минал през основен ремонт в "ТЕРЕМ – Летец" през 2016 г. Приет е на въоръжение през октомври 1989 г. Никой от предишните екипажи, летели с него същият ден, не е съобщил за технически проблеми. Упражнението е било рутинно.

Третият член на екипажа – бордният инженер Алексей Каменов, е напуснал сам хеликоптера и е вървял стотина метра. Обмисля се дали да не бъде транспортиран във Военна болница в София.

"Всичко е станало много бързо и пилотите не са имали възможност да подадат сигнал. Най-вероятно става въпрос за техническа неизправност", заяви военният министър на съвместна пресконференция от Пловдив след полунощ с ген. Петьо Мирчев – зам. командир на ВВС, генерал Борислав Сертов – директор на Военна полиция, бригаден генерал Димитър Иванов – командир на 24-та база и ген. Андрей Боцев – началник на отбраната.

Преди това те проведоха близо двучасово съвещание в авиобаза "Крумово", където стана инцидентът.

"Рано е да се говори още за причината за катастрофата", каза министър Каракачанов. До следващия планов ремонт на хеликоптера са оставали 200 летателни часа. След катастрофата, авиобаза "Крумово" вече няма нито един действащ Ми-17, при положение, че общият им брой на въоръжение е пет.

"30 дни е срокът, в който експертната комисия трябва да се произнесе за причината на катастрофата", посочи ген. Борислав Сертов. "Работи се по няколко версии. Машината е прекалено сложна, за да може да се каже категорично какво е причинило падането толкова скоро след инцидента".

"Тази трагедия за пореден път доказва, че модернизирането на българската армия е спешно наложително," каза министър Каракачанов. "Много политици дрънкат глупости, че не ни трябват армия и средства за поддръжка", добави той.

По правилник, до изясняване на причините за катастрофата, полетите в авиобаза "Крумово" ще бъдат прекратени.

Оказа се, че падналият хеликоптер Ми-17 е същият, който развя националния флаг на военния парад за Гергьовден тази година.

Това е вторият инцидент с военен хеликоптер в рамките на една година. На 9 юни 2017 г. военен хеликоптер "Пантер" катастрофира в Черно море по време на тактическо учение. При инцидента тогава загина пилотът майор Георги Анастасов. 

Коментари