Институции Култура Любопитно Общество

Тодор Попов: Гордея се, че в Пазарджик правим всичко възможно да съхраним традициите

Написано от ПЗИНФО

До 10 септември Пазарджик е домакин на Национални празници на професионалното фолклорно изкуство– Пазарджик 2022

За да се съхраним като местна общност, ние трябва да си знаем историята и традициите. Стъпвайки на тази здрава основа, ние сме оцелявали толкова години и в дни като тези, на изключителни предизвикателства, когато се опитват да ни внушават, че единственото добро решение е мултинационализма, че единственото добро решение е тоталният либерализъм, мултикултурността, считам, че точно в този момент трябва да направим всичко възможно като българи да си съхраним традициите. Години наред в Пазарджик се опитваме да легитимираме изкуството, културата и спорта като важни дейности, които да развиваме и пазим, защото това са нещата, които са ни съхранили като българи и това са постиженията, с които се гордеем и които ни отличават като българи – това са народният танц и народната музика. И няма да спра да повтарям, че Пазарджик е единственият град, който не си закри нито една културна институция. Читалищата ни са обновени навсякъде – и в селата, и в града. Запазихме ансамблите и оркестрите – това е гордост и това ни прави хора със самочувствие. Затова благодаря на Ансамбъл „Пазарджик“ и на г-н Атанас Чолаков, че толкова години продължаваме да развиваме тази традиция. Нещо повече – искаме да дадем тук домакинство, за да може всички други ансамбли в страната да покажат това, което могат“. Това каза кметът на Пазарджик Тодор Попов на откриването на осмите Национални празници на професионалното фолклорно изкуство.

И не само не закрихме нито една културна институция в Пазарджик, но също и подпомагаме семействата – от следващата година всички семейства, в които децата пеят, танцуват, рисуват, спортуват ще плащат 40% по-малко местни данъци и такси. Гордея се с това, че нашите партньори и приятели от Ансамбъла, от всички други културни институции, всички заедно община, държава, родители, хора, които обичат българското, продължаваме да гледаме в една посока – това ни прави силни. Затова съм спокоен. И трябва да осъзнаем, че на първо място сме българи, след това сме европейци, след това сме граждани на света и трябва да помним, да пазим и да учим на българско, а точно това правят нашите приятели от Ансамбъла, за което съм им безкрайно благодарен.

Напоследък живеем във време, в което постоянно ни се насажда страх за тежка зима, тежко лято, а българският народ е умен и сме минали през много по-тежки дни. Най-важното е да даваме пример, личен пример, обществен пример, пример как трябва да минаваме през трудностите – когато сме заедно, когато се осланяме на чувството ни за общност и когато сме умни. Затова и аз, и областният управител сме тук, за да засвидетелстваме това единство, което ще ни направи силни. Затова и Пазарджик се развива добре, затова съм спокоен за бъдещето му, защото ние толкова години сме показали, че сме умни и отговорни и си обичаме и пазим традициите.“, каза още Тодор Попов.

Първата вечер на сцената на Драматично-куклен театър „К. Величков“ излязоха домакините от Ансамбъл „Пазарджик“.

Седем поредни дни градът ни ще е домакин на богата и красива панорама на всички фолклорни региони в страната с характерните за тях особености и нюанси. Ще бъде представено изключителното богатство от ритми, интонации, танцови движения, пищно разнообразие на костюми, близки до фолклорната автентичност, красота, дълбока символика и житейска философия.

Това е единственият национален форум за професионално музикално и танцово изкуство.

Националните празници на професионалното фолклорно изкуство се организират от Община Пазарджик и Ансамбъл за народни песни и танци – Пазарджик.

В следващите вечери до 10 септември 2022 г., включително, участие ще вземат общо 14 професионални ансамбъла с участието на повече от 700 артисти, като всеки ансамбъл ще представи най-добрата си програма:

Ансамбъл „Филип Кутев”- София с гл. худ. р-л – Георги Андреев

Ансамбъл „Тракия”- Пловдив с гл. худ. р-л – проф. Даниела Дженева

Ансамбъл „Пирин”- Благоевград с гл. худ .р-л – Мирослав Димитров

Ансамбъл „Родопа”- Смолян с гл. худ. р-л – Адриан Петров

Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“- Плевен с гл. худ. р-л – Красимир Кондов

Ансамбъл „Добруджа” – Добрич с гл. худ. р-л – Стоян Господинов

Ансамбъл „Странджа”- Бургас с гл. худ. р-л – Марио Егов

Ансамбъл „Загоре”- Стара Загора с гл. худ. р-л – Христо Иванов

Ансамбъл „Сливен”- Сливен с гл. худ. р-л -Деян Митев

Капански ансамбъл- Разград с гл. худ. р-л – Светослав Стойчев

Ансамбъл „Мизия”- Търговище с гл. худ. р-л – Любчо Василев

Ансамбъл „Тунджа”- Ямбол с гл. худ. р-л – Петър Димитров

Ансамбъл „Пазарджик”- Пазарджик с гл. худ. р-л – Атанас Чолаков

Академичен ансамбъл на АМТИИ – Пловдив с гл. худ. р-л – Милчо Василев.

Първото издание на Празниците е през далечната 1993 г. в Пазарджик, като организатори са Министерство на културата, Съюза на музикалните и танцови дейци, Българска национална телевизия и Община Пазарджик.

Коментари