Култура

Паталеница приютява „Ромео и Жулиета“

Паталеница

На 24 и 25 юли от 21:00 ч. Шекспирова театрална школа „Петровден“ ще представи постановката „Ромео и Жулиета“ на Лятната сцена на ОУ „Константин Величков“ с. Паталеница.

15 години след първото представление, с което Христо Церовски и Инна Церовска (мениджър) поставят началото на летните театрални проекти, историята за „Ромео и Жулиета“ ще оживее отново в Паталеница под вещата режисура на английският режисьор Тревър Роулинс.

 

Ромео и Жулиета” е пиеса на огромните крайности. Две враждуващи семейства и двама тийнейджъри, които дълбоко и опасно се влюбват от пръв поглед. Голямата радост се превръща в дълбоко отчаяние с едно биене на сърцето. Една млада любов, пълна с надежда, е унищожена в поредица от ужасни съвпадения.

Искахме тези крайности да отразим и в начина, по който подходихме към пиесата. По време на репетициите, чрез пластика и вокална работа, изследвахме разликите ни в ансамбъла. Пяхме и говорихме текстовете от пиесата и на български и английски език. Заедно танцувахме и диво и организирано. Движихме се и с ярост и с любов, минавайки през всички нюанси помежду им.

Представяйки пиесата, спомняме си за Христо Церовски и Рекс Дойл, двама души, които, въпреки че вече не са с нас физически, продължават да ни вдъхновяват.”
Тревър Роулинс – режисьор

Тревър Роулинс е декан на театралния факултет в Guildford School of Acting към Университета Съри, Англия, с който школа „Петровден“ продължава успешното си сътрудничество. Негови помощници са Стере Майер, която е дългогодишен участник в шекспировите постановки и Лаура Уестън, преподаватели, съответно, по вокални техники и сценично движение и пластика.

С тях за втора поредна година са и студенти по актьорско майсторство от театралното училище в Англия, които равностойно ще участват в пиесата, заедно с професионалните актьори и възпитаниците на Шекспировата школа в селото.

Участват: Александра Михайлова; Богдан Казанджиев; Анатолий Ставрев; Таня Йоргова; Гьорги Георгиев; Петър Mитев; СамуелаИвана Церовска; Благой Бойчев; Мартина Вълчинова; Гергана Петрова; Стоян Додников; Harry Evans (Хари Евънс); Hazel Caulfield (Хейзъл Коуфилд); Ryan Woodcock (Райън Уудкок); Brooke Parratt (Брук Парат); Luke Rees-Oliviere (Люк Рийс-Оливие)


 

Коментари