Криминално

Откриха прекурсор за производство на 2 тона хероин

Окръжна прокуратура – Видин задържа чужд гражданин. Разследването се провежда от Митница Лом. От задържаното количество оцетен анхидрид може да се произведат 2 тона хероин.

 

На 15.12.2017 год. около 1.00 часа през нощта,  мобилен екип на Митница Лом, работещ в района на ГКПП Дунав мост 2, спира за проверка камион с босненска регистрация, превозващ по документи 20 тона полиетилен от страна в ЕС за фирма получател в  Турция. Превозното средство е управлявано от 60-годишен босненски гражданин И. Памукович.

Товарната композиция с водача е селектирана за проверка от служителите на Митница- Лом от състава на мобилната  група и ескортирана до Митническия ТИР- терминал за сканиране и щателна митническа проверка.

При извършения контрол митническите служители установил,  че камионът превозва различна от описаната в митническите документи стока. Реалната стока не съответства нито по вид, нито по количество с декларираната. Вместо 20 тона полиетилен, митническите инспектори установили, че в камиона са натоварени 22 различни по размер дървени каси, съдържащи авточасти, електроника, 100 кг мобилни телефони и медицинска апаратура за диагностика.  В 6 от сандъците са открити пет пластмасови куба с вместимост от 1000 л  и 22 туби по 30 литра, всички съдържащи безцветна течност с характерния мирис на оцетен анхидрид – контрабандно превозван прекурсор, използван за производство на хероин. Общото количество на задържания прекурсор е 5500 литра. От подобно количество оцетен анхидрид може да се произведе около 2 тона хероин.В едно от палетата с авточасти митничарите откриват и 4 единици късо бойно огнестрелно оръжие – два пистолета и два револвера с допълнителни пълнители, и ЗИП.

На 16.12.2017г. Окръжна прокуратура Видин е привлякла като обвиняем И. Памукович  за контрабанда на 5 505 литра прекурсор без разрешение по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите – престъпление по чл. 242 ал.3 от НК) и за контрабанда на стоки без знанието и разрешението на митниците, чрез използване на документ с невярно съдържание (престъпление по чл. 242 ал.1 б. Б, б. Г и б. Д от НК).  И. Памукович е задържан от прокурора за срок до 72 часа и предстои внасяне на искане за вземане на мярка за неотклонение Задържане под стража.

Агенция "Митници"

Коментари