Любопитно Общество

Най-сладка мартеница, щъркел и много емоции на 1-ви март в Пещера

Пещера.

Подобаващо отбелязаха 1-ви март в Пещера. Ръчно изработена голяма мартеница с Пижо и Пенда краси фасадата на Общин Пещера. Тя е изработена от Стела Климентова. Жената е член на сдружението на болните от диабет в родопския град и с тази мартеница иска да пожелае на всички пещерци здраве и късмет. С гайда и усмивки мартеницата бе подарена на кмета Николай Зайчев, който пожела:  “Нишката, която ни свързва, да не се прекъсва никога. Да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи, да сме Българи".

obshtina_martenica

Никога да не се разделят двата цвята – те са символ на българското единство, заръча пък баба Недка Ташева от Радилово.

В белия цвят е втъкана чистотата и искренноста на отношенията, а червеният – топлината, на приятелството и взаимната обич, припомниха младо момиче и момче премемени в духа на празника. Баба Марта е популярна със своя лют характер. Когато е засмяна времето е слънчево и топло, както днес. Широко разпространен е обичаят – Избиране на ден, разказа Виолета Гешева. "Всеки трябва да си намисли определен ден до 22 март и по него познава каква ще му е годината – ако денят е слънчев, ще е успешна; ако вали и времето е лошо – ще има трудности. Или я сложете под голям камък и след девет дни  проверете под него какви животинки са се събрали. Колкото са повече толкова придобивки ще получите през годинaта", нареждаше кротко поверието сладкодумата Виолета.

Освен празничното кчене с мартеници и подаръкът за Общината, от сдружение „Диабет“ днес наградиха и „Най-сладката“ мартеница в Пещера. Организацията бе обявила конкурс за деца и възрастни и днес отличи най-сполучливите мартеници. Голямата награда при малчуганите бе за колективният труд и творчество в ОДЗ“Деница“, а при възрастните най-сладка се оказа мартеницата на Живка Гергьовска.

mart-maria

В същото време на крепостта „Перистера“ изпревариха пернатия символ на пролетта- щъркела и си изработиха един щъркел-мартеница. Тематична украса се появи и по крепостните стени, в зоните за отдих. Както на всеки празник напоследък и днес „Перистера“ е оригинална и предизвикателна за посетителите си.

shtyrkel_martenica

 

Коментари