Институции Общество

Механа „Трифон Зарезан“ остава публична общинска собственост, засега

Пазарджик Механата „Трифон Зарезан“ остава публична публична общинска собственост, поне засега. Съветниците не постигнаха квалифицирано мнозинство по предложението на Общинска администрация за преобразуване на собствеността от публична в частна общинска собственост за тази част от Младежки дом – Пазарджик, в която поне от десет години е заведение за обществено хранене. Кметът Тодор Попов  каза, че към обекта има инвеститорски интерес и то не само от настоящия наемател Розалин Николов, но и от други кандидати. По думите му, при такъв интерес може да се очаква добра цена за имота. Сега плащаният наем е 500 лева.

 

На съветниците бяха посочени аргументите, че бъдещият собственик ще плати не само за имота, но в последствие данък сгради и такса смет. Уточнено беше също, че евентуалната продажба на обекта ще се извърши по пазарни цени. Питанията, репликите и коментарите не закъсняха. Съветникът Чавдар Чавдаров попита преди месец ли обектът е обособен като самостоятелен – информация която му беше известна. Докладчикът Теменушка Иванова обясни няколко пъти, че в акта от 1999 г., който е за цялата сграда, е записано, че част от избения етаж има предназначение за обществено хранене, а обособяването е от преди месец, защото сега има заявен интерес.

Благо Солов припомни времето, когато бившият директор на Младежки дом е била покойната Маргарита Грозданова, която дала идеята от ползваното за склад помещение да се направи механа, а парите от наема да постъпват по сметката на Младежки дом. Той добави, че за него Младежки дом е кауза, а наемът може да се актуализира, вместо помещението да се продава. Предложението не събра квалифицирано мнозинство и не се прие. „За“ гласуваха 24 съветници..

Коментари