Институции Общество

Десислава Танева и Стефан Мирев зарязаха лозя край Пазарджик

Написано от ПЗИНФО

През изминалата година лозаро-винарският сектор е бил подпомогнат с над 60 млн. лв., съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислав Танева по време на ритуалното зарязване на лозя в село Огняново по случай празника Трифон Зарезан. По думите й, страната ни е използвала всички възможни финансови инструменти, които Европейският съюз предостави на страните членки, за подкрепа на лозаро-винарския сектор в тази трудна и особена 2020 г.

На събитието в лозовите масиви на местна винарска изба присъстваха заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева, областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното инж. Красимир Коев, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев и председателят на УС на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски.

Земеделският министър подчерта, че увеличаването на максималния размер на помощта по мерките от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) ще се запази и през 2021 година.

„Всичко, което можехме да направим – го правехме, включително увеличихме интензитетите в подкрепа на субсидиите по различни приеми по НППЛВС, когато получихме възможност за това от ЕК. Това ставаше при непрекъсната комуникация с бранша“, категорична бе министър Танева.

Тя обяви, че от утре, 15 февруари 2021 г., за първи път в България, ще стартира прием по мярката „Информиране в държавите членки“ от НППЛВС. Десислава Танева припомни, че винопроизводителите все още могат да подават своите проектни предложения и по мярката „Инвестиции в предприятия“.

Министър Танева честити празника Трифон Зарезан и пожела на всички производители една добра година с богата реколта.

 

Коментари