България Институции Общество Политика

Десислава Костадинова: Вотът ще има съдбата на предишния

По повод предстоящото гласуване на вота на недоверие към правителството, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар депутата от ГЕРБ Десислава Костадинова. Ние ви даваме възможност да прочетете казаното от Костадинова.

Фокус: Г-жо Костадинова, предстои гласуване на вот на недоверие за провала на правителството в сектор “Сигурност”. Какви са очакванията ви след преминалия дебат по този вот?

Десислава Костадинова: Ще започна с това, което направи впечатление на всички. Имахме рекордно къс дебат, който продължи едва 90 минути. И защо стана така, защото вносителите на този вот на недоверие избягаха от дебата, не можаха да си използват дори времето, което им се полага. А избягаха, защото нямат аргументи. Тези действия на опозицията са поредния опит да се дискредитира председателството на ЕС. Помните, че вот на недоверие имаше и в началото, преди 6 месеца.  Мога да кажа, че на един партиен лидер не му отива да заяви, че задържани и осъдени няма, без конкретни данни, както направи Корнелия Нинова. В днешно време не е трудно човек да намери данни, статистика, цифри. Може би на колегите от БСП това им се вижда сложно, но мога да ги уверя, че не е така. Тъй като съм избрана от Пазарджишкия избирателен район, ще се позова на отчета на Пазарджишкия окръжен съд. През 2017 г. той е разгледал 963 наказателни дела, от които висящи в началото на периода – 50 и новообразувани 913. Ако полицията и органите на досъдебното производство не работеха в моя избирателен район, нямаше да има толкова дела, нали? За 6 месеца, отново ще цитирам данни от региона, който представям, са регистрирани общо 1313 криминални прояви. 524 от тях вече са разкрити. От 12 грабежа, 8 са разкрити.  От началото на годината на територията на пазарджишка област са станали 294 пътно-транспортни произшествия, от тях 86 са били тежки, при които живота си са загубили четирима души. За сравнение за същия период за миналата година тежките катастрофи са били 92 със 9 убити в инцидентите, а общият брой на произшествията е бил 335. И това е резултат от работата в сектор „Сигурност“. Ние не чухме такива данни, а хвърлени в пространството тези, но без доказателствена част. Знаете ли, че мобилни полицейски екипи са осъществили 138 срещи с живеещите в малките населени места на нашата област? И тези срещи продължават по график. Явно Корнелия Нинова и хората около нея са искали просто малко повече медийно внимание с този безсмислен вот. Все още имаме много повече основания да говорим за провала на БСП в сектор сигурност. Помним миграционния натиск при последното им управление. И днес берем горчивите плодове на управленските им грешки.

Фокус: Как очаквате да се развие гласуването на вота в петък?

Десислава Костадинова: В понеделник бях в Сърница. Там хората, с които се срещнах, са благодарни на правителството в лицето на премиера Бойко Борисов и вътрешният министър Валентин Радев, защото там вече ще има полицейски участък. Тези хора знаят, че ще бъдат по-спокойни и по-сигурни, защото, например в Сърница за първи път ще има денонощен патрул. Ще бъдат назначени 11 полицаи. И това е нагледен довод срещу този вот на недоверие, защото на сляпо се обвинява правителството, че не изпълнява ангажимента си да назначи още полицаи. При ангажимент да се назначат още 1000 служители на МВР, всъщност са назначени 1700. Мобилни групи са в по-малките населени места. Осъвременява се техниката, с която се работи. Подобрява се материалната база, за да работят нашите полицаи в съвременни условия. Няма държава открила рецептата как да се спре престъпността, но смея да твърдя, че у нас се работи в посока превенция.  В този ред на мисли очаквам вотът да има съдбата на предишния, защото разумът е на страната на управляващите. Това правителство се ползва с доверието на европейските ни партньори за охраната на външната граница на съюза с Турция. Но сякаш по традиция има хора, тук, вътре в държавата, които искат да дискредитират България. Всяко управление има нужда от силна опозиция, която да го подтиква към още по-добра работа, към още по-добри резултати, да бъде един вид коректив. За съжаление срещу себе си ние имаме някакъв хаос, който има за цел да пречи на всяка цена, но това вече не се харесва на хората. Българите искат реални резултати, а ГЕРБ ги дава. Изпълняваме програмата за увеличаване на доходите, имаме диалог с гражданите. Правим и грешки, но бързо ги поправяме, не ги крием. Стоим открити пред нашите избиратели, няма задкулисие. Нашите политики в основните сектори се приемат добре навън, приемат се и у нас, колкото и на БСП да не им харесва това. Истината е, че се надявахме на смислен дебат, за да се чуе всичко, което се прави в сектор „Сигурност“. Това щеше да е полезен дебат, но за жалост се оказа, че нашите опоненти не са имали такава цел или пък са били изключително неподготвени по темата.

Коментари