Институции

Вътрешният министър откри учебен център за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения в с. Бошуля

Написано от ПЗИНФО

Поздравявам служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на Академията на МВР за реализирането на този проект, заяви министър Христо Терзийски на церемония по откриването на  учебния център за реакция при наводнения в с. Бошуля. Той благодари и за ценната подкрепа и съдействие на партньорите от Министерството на околната среда и водите и Оперативната  програма „Околна среда“.  Центровете за подготовка са естествен отговор на предизвикателствата, пред които ни изправя нашето съвремие, коментира още вътрешният министър. Всички помним наводненията в село Бисер, в град Мизия и във варненския кв. Аспарухово. Затова всеки вложен лев в превенция спестява в бъдеще на нашата държава огромни разходи. Вярвам, че тази мащабна инвестиция в подготовката на служителите на МВР, доброволците и населението, ще ни се отплати многократно в бъдеще време.

На откриването присъстваха и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, заместник областният управител Йордан Кожухаров, директорът на ОДМВР ст. комисар Ивайло Тишев, председателят на Административния съд Мариана Шотева, представители на местната власт на община Септември и други.

След официалната церемония пожарникари и спасители демонстрираха техники за справяне в рискови ситуации и показаха как практически ще бъдат използвани възможностите на новия полигон за усвояване на необходимите умения.

Проектът е финансиран по Оперативна  програма „Околна среда“ 2014-2020 г., общият му бюджет е  малко над 39 млн. лв.

Създаването на тези модерни тренировъчни полигони, разположение на територията на шест области – София, Пазарджик, Бургас, Габрово, Шумен и Враца, е резултат на неуморните усилия на десетки служители от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Академията на вътрешното министерство.

На тренировъчните площадки са разположени 19 различни по степен на трудност и от различно естество препятствия, които симулират в най-близка степен реалността при възникването на мащабно наводнение.

Полигонът дава възможност да се оттренират различни оперативни ситуации. Предвидено е на него да практическа тренировка да получат ученици, доброволци, служители на Министерството на вътрешните работи, представители на местната власт и др. Основен акцент в проекта е обучението на най-уязвимите, при възникване на критична ситуация, социални групи – децата и хората над 60-годишна възраст.

В рамките на проекта са изградени и обновени кабинети за теоретична подготовка, създадени са и програми за обучение за действия при наводнения. Предвидено е през центровете за обучение да преминат над 90 000 души, 72 000 от тях ще бъдат деца.

Коментари