Общество

Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов” с невероятен първи фестивален ден

Пазарджик Първият фестивален ден на 39-те Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов” – Пазарджик препълни тази вечер зала „Маестро Георги Атанасов” тази вечер. Произведението, превърнало се в емблема на фестивала

Българска рапсодия „Вардар” на Панчо Владигеров постави началото на музикалния празник. Изключителната виртуозност с обоя на крехката французойка Селин Моне изуми ценителите. Венец на вечерта беше Симфония №9 „Из новия свят” на Антонин Дворжак. Нестихващите аплодисменти в края на първата фестивална вечер бяха опитът на публиката да благодари на музикантите и техния художествен ръководител, маестро Григор Паликаров, за незабравимото преживяване. Сцената беше отрупана с цветя от министъра на културата д-р Петър Стоянович, кмета Тодор Попов, областния управител Иван Йорданов, Младежки дом Пазарджик, народни представители.

Тазгодишният фестивал съвпада с 80-годишнината от рождението на човека, благодарение на който Зимни музикални вечери е факт – професор Иван Спасов. Затова всяко издание на фестивала, който носи неговото име ни напомня за краткостта на човешкия живот и непреходността на вечните естетически стойности. Затова този празник на музиката е повод да отдаваме дължимата почит на Иван Спасов и неговия гений – към композитора, диригента, публициста, общественика, гражданина, личността и приятеля.

Гости на първата фестивална вечер бяха областният управител на Пазарджик Иван Йорданов и професор Василка Спасова. Поздравителни адреси изпратиха народният представител Гинче Караминова и Съюза на музикалните и танцови дейци. Фестивалът откри кметът на Пазарджик Тодор Попов. „Фестивалът Зимни музикални вечери отдавна е надхвърлил рамките на града, областта и държавата и се е превърнал в едно от значимите европейски, а защо не и световни музикални събития. Затова нека си припомним, че основната причина фестивалът да го има е човекът, който днес щеше да навърши 80 години. Нека в днешния ден отдадем дължимото на този човек направи така, че да създаде това музикално събитие и запали хората за него.”, каза кметът.

Преди началото на първата фестивална вечер във фоайето на зала „М-ро Г. Атанасов” беше открита архитектурна изложба – Пазарджик 2014.

Коментари

Остави коментар