Институции

Жители на Пазарджик: Живеем като скотове в домовете си, изтезавани всеки ден от април до ноември

Пазарджик

Граждански инициативен комитет „Ред и спокойствие” изпрати до ПЗИНФО писмо със своето становище за изготвения и внесен проект за Наредба за обществения ред на град Пазарджик от общинските съветници  Димитър Петков и Тодор Тодоров. Писмото е изпратено до кмета на Пазарджик, председателя на общинския съвет и председателите на всички комисии в местния парламент. В него те – гражданите на Пазарджик, акцентират и обръщат внимание върху следното:

„В  горепосочения внесен проект липсва категорична забрана за провеждане семейни, битови и други тържества на открито, които тревожат и пречат за нормалното съществуване на населението. От години ни е отнето елементарното човешко наше право на един достоен и спокоен начин на живот. Нещо повече – в чл. 3 от този проект се посочва единствено един диапазон от време на денонощието, през което не бива да има шум, което пряко кореспондира с разрешение за такива шумни увеселителни събития. Предложеното противоречи на основните ни  закони.

Напомняме, че наредбата е един подзаконов нормативен акт, който не може да омаловажи  Конституцията и Законите на Република България.  Имаме закони, които уреждат спокойствието на хората и законите са за това, да се изпълняват. Нека общинските съветници се запознаят с по-долу посочените такива и когато внасят проект за наредби, да  не смятат, че една Наредба ще отмени Закон!!! Тя може единствено и само да е подчинена на тях (законите) и да урежда механизмите за  контрол и отговорностите, които има Общинската администрация като институция.”

Гражданите посочват няколко члена от Конституцията, които би трябвало да им гарантират здравословна и благоприятна околна среда.

Хората напомнят, че: „Живеем като скотове в домовете си, изтезавани всеки ден от април до ноември. Често шумните фиести са по три на различни места,  та се чудим  „коя музика по–напред да слушаме”. Шумовата агресия е страшна – замервания на шума показват над 140 децибела отвън,  което е съсипващо за нервната система и здравето на хилядите хора, живеещи в района.”

ПЗИНФО припомня, че в деловодството са внесени две предложения за нова наредба за обществения ред. Разбира се, независимо от това кой  вариант ще бъде приет, от това разрешителен или забранителен ще е режимът, остава големият проблем с манталитета на хората, които злоупотребяват с търпението на своите съседи.

Коментари

Остави коментар