Общество

За Валя … или как да се усмихваш на инат. Апел към добрите хора!

Бяха ми казали, че Валя е винаги усмихната и никога не се оплаква, но не вярвах. Докато не я срещнах. Вярно, предполага се, че младите хора са щастливи, усмихнати и излъчващи позитивизъм.

Точно такова излъчване има и Валентина Коцева – въпреки „близката” връзка с изкуствения бъбрек, успялата само за няколко години трансплантация  и новата й среща с апарата за хемодиализа. Нова трансплантация е единственият й шанс за нормален живот. Този път в чужбина. Има отказ за финансиране от Фонда за лечение в чужбина.

Валя е само на 27 години. Възпитаник е на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик, специалност счетоводство и контрол в класа на Здравка Киричева. Сега през деня работи в счетоводна къща, а три пъти седмично вечер е на хемодиализа. За трудния път от гимназията дотук разказва самата тя малко преди да поеме за поредното включване в апарата, от който зависи животът й.

    Валя, кога се сблъскахте с действителността, която ви съпътства и сега?

    Всичко започна през 2005 г. Точно бях завършила средното си образование и започнах да ходя по кандидатстудентски изпити. Започнаха да ми отичат краката. Бях на изпит във Варна и като се прибрах си направих изследвания. Установиха се много високи стойности на креатинина и уреята – показателите, които показват състоянието на бъбреците. Веднага ме включиха на диализа. Нямаше възможност дори да се направи биопсия на бъбреците ми, защото вече бяха изсъхнали. Година и половина бях на хемодиализа, когато в Александровска болница в София ми направиха трансплантация. Донор беше баща ми. През 2012 г. през лятото изкарах някакъв грип и през септември отново ме включиха на диализа. На следващата година ми експлантираха бъбрека.

    Какъв е вариантът сега?

    Вариантът сега отново е трансплантация. Има възможност за Турция, проучваме как стоят нещата и в Италия, но трябва да имам донор. Мисля, че струва около 50 хиляди евро, но още очакваме това да бъде уточнено.

    А донор?

    Евентуално майка ми.

    Съвместима ли е?

    Не сме правили изследвания. Правят се там, където ще се извърши трансплантацията.

    Фондът за лечение в чужбина ще окаже ли финансова помощ?

    Имам отказ с мотива, че има лечение в България. А докато се открие донор или се намери лечение – диализа. В листата на чакащите съм в случай, че има трупен донор и имам съвместимост, но няма да ми отпуснат средства ако искам да се лекувам в чужбина.

    Държите ли да е в чужбина?

    В България няма почти никакъв шанс, защото чакащите са много, а донорите малко.

    Имате наблюдения сред пациентите на хемодиализа тук. Каква е средната им възраст и дълго ли им се налага да разчитат на апарата да пречисти кръвта им?

    Предимно млади хора сме, на по 30 или малко повече години. Някои са на хемодиализа над 10 години. Едно момче, което също идва на диализа е успяло да събере нужните средства и заминава за Франция за трасплантация. Донор ще бъде брат му.

    Как протича един ваш ден?

    През деня ходя на работа. На диализа съм нощна смяна – започва в 20 часа до полунощ.

    Успявате и да работите?

    Аз не съм спирала. Само за малко след трансплантацията.

    Ако искате да отидете на дискотека можете ли да го направите?

    Няма проблем. Просто трябва да съобразявам с дните за диализа и с това, че трябва да поемам по-малко течности.

    Ами ако искате да отидете на море?

    Или трябва да го планирам много рано, за може процедурите по хемодиализата да се правят там, или както направих миналото лято – на море през уикенда и в понеделник се прибирам.

    Едно пиленце ми каза, че ви познава от години и никога не ви е чувала да се оплаквате, а напротив – винаги сте усмихната. Вярно ли е?

    Има го този момент. Не обичам да товаря хората с моите проблеми.

    Смятате ли че кампанията ще успее да събере средства?

    Надявам се. Дарителската сметка стартира преди Коледа. Очаквам всеки момент регистрацията на DMS, за да могат средства да се събират и с SMS.

А това е сметката, по която можете да преведете заделената от Вас сума:

„ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ” АД ,клон Пазарджик

Дарителската сметка е с IBANBG18BPBI79301033359101, BIC BPBPIBGSF, титуляр Валентина Ангелова Коцева.

 

Коментари

Остави коментар