Култура

Юбилейното издание на Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“ препълни зала „Маестро Г. Атанасов“

Пазарджик Това културно събитие, тези пазарджишки „Зимни музикални вечери“ нямат аналог по своята продължителност в съвременната музикална култура на страната ни, което е атестат за всички нас и най-вече за хората на нашия град, защото каквито творци и кметове да са имали желание да го направят, без подкрепата и сетивността на хората от града, които обичат класическата музика, този фестивал отдавна би бил мъртъв. Така кметът Тодор Попов определи „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“ Пазарджик`2015, чието юбилейно, 40-то издание стартира снощи.

По думите на Попов, този фестивал е културна проява, която поставя Пазарджик в европейската и световна културна палитра. Кметът благодари горещо на всички музиканти, преминали през оркестъра за тези години, диригентите, хората помагали на фестивала, администратори, представители на местната власт и най-вече на публиката, без която трудът им не би дал резултат. Разбира се, с обич бе припомнен и главният виновник да се роди и живее фестивалът, проф. Спасов. Дали защото изданието на „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“ е юбилейно, или защото публиката го очаква с нетърпение, но в зала „Маестро Г. Атанасов“ не останаха места и за правостоящи. Традиционно Зимни музикални вечери беше открит с емблемата на фестивала, Българска рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров.

Първата фестивална вечер предложи на ценителите също възможността да видят и чуят „детето-чудо“ на цигулката, 19-годишния Елин Колев с Концерт №1 за цигулка и оркестър на Николо Паганини. Той и микросюитата за камерен оркестър по пиесата на Шекспир „Дванадесета нощ“ на проф. Иван Спасов и симфоничната поема „Дон Жуан“ на Рихард Щраус задържаха публиката в залата.

Съпътстващата изложба във фоайето на зала „Маестро Г. Атанасов“ припомня фестивалната история с всички плакати от 1977 година до днес. Тя съдържа материали от Държавен архив-Пазарджик и Регионалния исторически музей и е осъществена със съдействието на ХГ „Станислав Доспевски“. За приноса си към развитието на фестивала бяха връчени грамоти на трима от основните автори – Марин Маринов, Стефан Лютаков и Славчо Славчев.

Преди това беше представена книгата на проф. д-р Анди Палиева „Фестивален хронограф на Международния музикален фестивал „Зимни музикални вечери проф. Иван Спасов“ Пазарджик 1976-2014“, която е финансирана от Община Пазарджик.

Коментари

Остави коментар