Институции Политика

Янаки Стоилов пред лекари: Моделът в здравеопазването трябва да се промени

Пазарджик Многопрофилните болници са гръбнакът на здравната система, те развиват всички медицински дейности и трябва да се потърсят допълнителни възможности  за тези лечебни заведения, да се предвиди допълнително заплащане за поемането на контингента неосигурени пациенти и по-големия дял в спешните случаи. Това каза на среща с над 90 медици в МБАЛ – Пазарджик Янаки Стоилов.

Все по-тежките проблеми в здравеопазването изискват управленски решения, промени в модела, които да бъдат добри за пациенти, лекари и медицински сестри. Имам чувството, че в нашата здравна система като че ли не се стига до корена на проблемите, за да се определи какво е постигнато, какво още трябва да бъде направено и в каква последователност да бъдат извършени тези дейности, отбеляза водачът на червената листа. Стоилов коментира, че при средните разходи за пациенти в столицата и още няколко града се оказва, че разликата не е в проценти, а в пъти. Това означава, че средствата, които се събират и разпределят са крайно неравномерни, което се отразява и на лекарите, и на пациентите, каза първият в червената листа. Освен за правилното преразпределение на средства, по време на срещата бяха дискутирани въпросите за недостига на кадри и за неравномерното заплащане в здравния сектор.

Акцентираме на здравеопазване, което засилва обществения характер на системата чрез по-силно ангажиране на държавата, изравнява достъпа в различните региони, въвежда ясни стандарти за медицинските дейности и равностойни финансови условия за различните лечебни заведения, бе категоричен Янаки Стоилов. През последната година в болницата са направени ремонти на отделения и са закупени апаратури за лечение на ранни инсулти, като пазарджишкото лечебно заведение е едно от седемте в страната, което работи по тази нова методика.  

В срещата участваха също кандидатите за народни представители Диана Варникова-Милчева и д-р Георги Петров. 

Коментари

Остави коментар