Политика

Янаки Стоилов: Отстояваме държавата да се ангажира с издръжката на държавните и общинските училища

Пазарджик Ще продължим да настояваме броя на учениците да бъде само начален ориентир за средствата, които получават училищата, защото принципът парите да следват ученика би означавало все повече изтощаване на средните и малките училища и концентриране на средствата в големите градски центрове.

Това каза на среща с над 50 учители в Пазарджик водачът на листата на Коалиция БСП Лява България Янаки Стоилов. Според него трябва да има допълващи и коригиращи критерии. За разлика от нашите основни опоненти, които се стремят част от средствата, които отделя държавата, да отиват и за издръжката на други образователни институции, ние отстояваме държавата да се ангажира с издръжката на държавните и общинските училища, бе категоричен Стоилов.

Училището трябва да се разглежда освен като образователна институция и като институция, която играе все по-голяма възпитателна и социална роля, подчерта зам.-председателят на БСП. По неговите думи това означава, че особено за децата, чиито семейства са с по-малки финансови възможности, е много важно в училище да им се осигури хранене, там където има възможност да се въведе ученическо облекло и да се оползотворява свободното време в различни извънкласни форми. По този начин ще направим училището място, в което децата са привлечени да бъдат и ще ги отделим от неблагоприятно въздействие, отбеляза Янаки Стоилов. Стремим се в тези училища, в които се осигурява добро ниво на обучение и които се нуждаят от подкрепа, да бъдат създадени възможности и при малък брой деца да продължи обучението, заключи първият в червената листа.

По време на срещата сред обсъжданите теми от учителското съсловие бяха учебните планове на професионалните гимназии и сериозният обем документация, с който се работи. По темите за разширяване на възможностите на ранно отпадналите лица над 16 години да получават професионална подготовка и квалификация, непрекъсната професионална подготовка и квалификация на учителите и включване на учителската професия в списъка на регулираните от държавата професии отношение взеха също проф. Ваня Добрева и проф. Кирчо Атанасов, които бяха гости на дискусията в Пазарджик.

Коментари

Остави коментар