Институции Политика

Янаки Стоилов: Искаме да се формират обществени съвети от хората

Пазарджик

Необходимо е да се установят критерии и да има предварителна яснота в регионален план как ще бъдат разпределени 1 млрд. лв. за саниране между общините. Това коментира на пресконференция пред медии в Пазарджик зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Според него по актуалната в момента тема има въпроси, които да бъдат поставени и да получат категоричен отговор и които не касаят само това как хората да се сдружават и да кандидатстват от името на етажната собственост. Един от тях също е откъде ще бъдат осигурени тези пари и ако те са за сметка на средства, които трябва да отидат за икономическо развитие, например чрез Българската банка за развитие, това не е добър подход, защото България се нуждае от инвестиционна дейност, която води към създаване на заетост и производство и не може да бъде сведена само до този род мероприятия, посочи народният представител. Янаки Стоилов заяви, че ще се настоява за максимална откритост и обществен контрол, защото една такава мащабна програма изисква такъв подход. Ще искаме да се формират обществени съвети от самите хора, които представляват живеещите в тези сгради, за да могат те да бъдат допускани да наблюдават целия процес по обявяване и провеждане на тези процедури, каза зам.-председателят. Той бе категоричен, че това са въпроси, на които в момента никой не дава отговор и те трябва да бъдат решени преди стартирането на програмата.

Очакваме в следващите седмици да получим становища по най-важните дискусионни въпроси, касаещи законодателната уредба на средното образование, каза Янаки Стоилов. Ние искаме да чуем мнението на хората, които пряко работят в сферата на образованието и затова ще организираме няколко дискусии на територията на Пазарджишка област, съобщи депутатът. Той подчерта, че БСП е за подкрепа на държавното и общинското образование, докато управляващите искат да включат във финансиране и частните училища, а това автоматично означава, че сегашните средства ще бъдат разпределяни между повече училища, което ще бъде в ущърб на общественото образование.

При второто четене на Закона за подпомагане на земеделските производители ще настояваме за подпомагане на малките стопанства и всички онези категории, които бяха неглижирани, посочи пред медиите народният представител от Коалиция БСП Лява България Димитър Димитров.

На пресконференцията присъства също новоизбраният председател на общинската организация на БСП в Пазарджик Лазар Попов. Той заяви, че си е поставил амбициозна задача да активизира структурата в обществено-политическия живот на общината. Лазар Попов коментира, че си е поставил за цел добри резултати на предстоящите местни избори.

Коментари

Остави коментар