Институции

Възобновен интерес към програмата за саниране отчита ОИЦ – Пазарджик

Пазарджик

Възобновен интерес към програма „Енергийно обновяване на българските домове” се наблюдава в Областен информационен център Пазарджик след промените, които облекчават условията за кандидатстване.

Те позволяват това да направят сгради, в които не е осигурено съгласието на до 5% от собствениците. Промените позволяват също и половината сграда да не участва, като участващата половина е поне 2 блок-секции и над 36 апартамента. Промените са с Постановление от 8 май 2015 г., като целта е да се даде възможност повече сгради да кандидатстват за енергийно обновяване. Възобновеният интерес от блокове, които са попълвали документите си, но поради някой от тези проблеми не са отговорили на изискванията.

Според данните в ОИЦ, в региона създадените Сдружения на собствениците са 53. Подадените заявления за финансиране по програмата в областта са 25, от които 3 във Велинград, 3 в Септември, 1 в Панагюрище и 18 в Пазарджик. Подписаните тристранни договори за финансиране (кмет-областен управител-банка), са 23 за областта, от които Велинград 2, Септември 2, Панагюрище 1 и Пазарджик 17. За цялата страна заявените искания са 951, а подписаните договори с банката – 807. По програмата все още има свободен ресурс.

От ОИЦ коментират, че запитванията при тях са постоянни, а хора, които са одобрени с Постановлението, докато то бъде обнародвано в Държавен вестник са ходели в информационния център през ден, за да се уверят, че промените са станали факт.

Коментари

Остави коментар