Политика

Възможен ли е ефектът 15/15 на изборите в нашия избирателен район?

Спомняте ли си ситуацията с Момчил Ненков, който от 15-то място в листата на „Коалиция за България” на евроизборите, с помощта на преференциалния вот, влезе в парламента на Европа? Тогава се смяташе,че масово хората са отбелязвали и номера на левицата в бюлетината и отделно срещу №15 в листата. Може ли това да се повтори и на тези избори в нашия избирателен район. Проверка на ПЗИНФО сред 8 от регистрираните листи показва, че в 3 от тях този механизъм може и да проработи.

ГЕРБ ще бъдат под номер 9 в бюлетината, под същия номер в тяхната листа е общинския лидер на партията в Пещера Десислава Костадинова. Отново пещерец може да се възползва от седмото място на Реформаторския блок. В тяхната листа под този номер е регистриран общинския лидер на „България на гражданите” в родопския град Димитър Батаклиев.

Подобен шанс може да има поставената под фаталния номер 13 Саша Филипова от коалиция „България без цензура”. Хората на Бареков са със същия номер в бюлетината.

Както вече ви съобщихме „БСП лява България” са 22-ри, но имат само 18 кандидати, АБВ са 14-ти, но имат 13-сет кандидати в пазарджишко. Атака са 11-ти, но имат 9 регистрирани имена, а Коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ И ВМРО“ са 24 –ти, но в нашия избирателен район са посочили 16 кандидати за народни представители.

Все пак трябва да уточним, че при липсата на избран преференциален кандидат в бюлетината на задаващите се парламентарни избори преференцията ще се брои за водача на листата. Така ще бъде избегнат ефектът от зачеркването на квадратчета и кръгчета с еднакъв номер за партия и за преференциален кандидат. На парламентарните избори секционните комисии първо ще преброят бюлетините по партии, а след това ще преминат към преференциите.

Коментари

Остави коментар