Институции Любопитно

Валя Балканска пред ПЗИНФО: Да пазим българското

Без характерната родопска носия, седнала на масата на журито, днес Валя Балканска стисна ръката на десетки българи, уважили гайдарското надсвирване над Равногор. Голямата народна певица е негов патрон. Въпреки отговорността към участниците и своите колеги от журито, Валя Балканска отдели малко време и за читателите на ПЗИНФО, за да отговори на няколко въпроса:

Защо приехте да сте патрон на надсвирването в Равногор?

-Защото дали е Равногор, дали е Рожен – това е все едно,тук им е мястото на гайдите. Тази година надсвирването се организира за първи път, но се надявам да се превърне в традиция.

Като член на журите вече няколко часа слушате изпълненията на участниците.От това, което се случва на сцената вярвате ли,че гайдата има бъдеще в България?

-Изпълненителите са много добри. И разбира се, че вярвам. Та ние имаме рекорд като събрахме 333 гайди на едно място. Това ми дава надеждата, че ще има гайдари и те ще стават повече, не по-малко.

Тук виждаме много деца и младежи, които свирят на този труден инструмент, но съхранява ли се българската култура, фолклор в семействата?

-За съжаление българският фолклор, традициите не се съхраняват и предават в степента, в която на мен ми се иска. За това вина имат и тежките години, в които живеем. Но не само семействата, а обществото, политиците трябва да работят за запазването на българщината. Все пак вярвам, че нашия фолклор, традиции ще ги има.Та те са се запазили 500 години. И както казах на откриването – народът е като дървото, ако отрежеш корените му, то ще изсъхне. Това се случва и с хората.

Днешното надсвирване е в навечерието на Илинден, намираме се и на вр.”Св.Илия”. От това място над Равногор какво ще пожелаете на читателите на ПЗИНФО?

-Здраве,пожелавам им здраве и да пазят нашето, българското.

Коментари

Остави коментар