Общество

В Пещера вече има цар и царица Винот

Пещера вече има цар и царица на виното. Градът беше домакин на празник на божествената напитка – част от проявите свързани с проекта „Консервация, реставрация и експониране на античната и средновековна крепост „Перистера”, разположена на хълма „Света Петка”- гр. Пещера”.

В подножието на гордо извисяващата се крепост „Перистера”  царят и царицата Винот бяха определени измежду 22-ма местни производители на вино. За най-добро бяло вино беше определено това на Надежда Борисова от Капитан Димитриево. При червените вина най-хубавото беше тована пещереца Спас Тодоров. Кои са най-добрите вина определиха експерти енолози от „Винпром Пещера”.  

Всъщност от днес Пещера има нов празник в своя културен календар,а именно празник на виното и културното наследство, заяви кметът Георги Козарев. Така чрез традициите във вино производството ще се търси положителен ефект върху развитието на културния туризъм, допълни градоначалникът.

Освен това с тази атракция ще възстанови тракийски ритуал свързан с производството на вино – Дионисиеви празници. Както днес, така и в бъдеще посетителите ще имат възможност да дегустират вината на частни винопроизводители. А производителят на най-доброто вино вече ще бъде коронясван за цар Винот.

Естествено като всеки български празник и този беше огласен от красивите народни песни, в изпълнение на фолклорна група от Капитан Димитриево.

Коментари

Остави коментар