Институции Общество

В Пещера с иновативен подход към проблемите на ромите

Пещера За първи път в Пещера се проведе работна среща между кмета Георги Козарев и лидерите на инициативните комитети на двата ромски квартала „Пирин” и „Луковица”. Комитетите са създадени преди месец от общностните модератори към  Центъра за развитие на общността в Пещера, поясни инициаторът на срещата общинският съветник Юксел Яшаров.

Естествено основната тема на срещата бяха двата квартала и техните проблеми в сферата на екологията,образованието, жилищтната политика и инфраструтктурата. Всичко това е свързано и с Общинския план за развитие на ромската общност в община Пещера, който бе приет от общинския съвет през 2012г.

Кметът Георги Козарев изрази готовност на всеки три месеца да се провеждат такива срещи, за да се представят постигнатите резултати и съответно да се представят и проблеми които са възникнали във времето.

Целите на Инициативните комитети и Центъра за развитие на общността са да подпомогнат процеса за развитие на ромската общност, като си сътрудничат с общинска адамнистрация и провеждат консултации и застъпничество на основните  публични политики: заетост,здравеопазване,образование,младежки дейности и жилищна политика, коментира Яшаров.

Приоритет ще бъде привличането на по широк гръг представители на ромската общност от двата квартала- жени,бизнесмени,представители на вероизповедания,пенсионери и младежи. Идеята е това да става посредством различни инициативи като застъпнически кампании, информационни кампании,здравни беседи, доброволчески инициативи, кръгли маси, пресконференции и други.

В резултат на по-големите отговорности за ромската общност и взаимодействието и с общинската администрация и кмета, ще се засилят интеграционните процеси и  подобряването на качеството на живот в кварталите, оптимистично обобщиха очакванията си участниците в първата по рода си среща..

Коментари

Остави коментар