Институции

В Ковачево се жалват от оризарна

Пазарджик

По жалба на жителите на село Ковачево, зам. областният управител Гинче Караминова проведе среща с инициативния комитет от граждани и представители на институции, отговорни за дейността на оризарната в с. Ковачево, община Септември.

От години хората протестират пред институциите срещу високия шум при работата на двигатели, вентилатори и други съоръжения и прахът, който се отделя при изсушаването на арпа.

Представителите на инициативния комитет настояват контролните органи отново да извършат проверки в обекта и да бъде направено пълно шумо и прахово изолиране на производството, поради вредното въздействие върху здравето и живота на хората, живеещи в близост до оризарната. Някои от семействата вече са напуснали къщите си и живеят на квартира в Пазарджик.

Представител на фирма „Балкан Райс” ООД, заяви по време на срещата, че ръководството всяка година инвестира в подобряване на технологията на производство и изграждането на шумоотвеждаща система в посока противоположна на жилищните сгради.

„Като представители на държавата, ние не искаме да пречим на вашите инвестиционни намерения, но е недопустимо да бъде застрашено здравето и спокойствието на хората”, каза зам. областният управител Гинче Караминова. Въпросът със замърсяването и шума от оризарната е поставян от г-жа Караминова като народен представител от региона по време на парламентарен контрол 41-то НС. 

Предстои нова, комплексна проверка на оризарната от РИОСВ, РЗИ, ОДБХ, в присъствието на представители на областна администрация, фирма „Балкан Райс” ООД и жители на село Ковачево.

Коментари

Остави коментар