Общество

В ход е акция „ЗИМА”

Пазарджик От днес до 25 ноември на територията на цялата страна се провежда традиционната акция на полицията „ЗИМА”. Нейното провеждане е обусловено от нарастващите през есенно-зимния период ПТП с рисковите групи участници в движението /пешеходци, водачи с малък и лисващ практически опит за движение при есенно-зимни условия, с управляващите неподготвени за сезона и с неизправни осветителни системи автомобили/, както и поради необходимостта от насочване вниманието на водачи и пешеходци към специфичните рискови фактори за пътни злополуки.

В акцията са включени екипи на „Пътна полиция” и „Охранителна полиция”, като основно ще се работи по метода на „широкообхватен контрол”. Освен върху водачите контролът ще е и спрямо пешеходците. Униформените ще следят за спазване на правилата за безопасно пресичане от гражданите, като при необходимост ще им дават указания на място.

Съвместно с представители на Общините и населените места ще се извърши цялостен оглед на състоянието на уличното осветление и ще се изготвят предписания към съответните органи на местното самоуправление, за осветяване на най-невралгичните места от уличната мрежа с повишена опасност за ПТП с пешеходци – улични отсечки, райони на спирки на обществения транспорт, пешеходни пътеки, кръстовища, подлези.

От началото на тази година до настоящия момент на територията обслужвана от ОДМВР-Пазарджик са станали общо 825 пътно-транспортни произшествия. От тях тежки са 140, при които са загинали 29, а са ранени 165 души.

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик

Коментари

Остави коментар