Общество

В Алеко си избират любимата певица във Фейсбук

Алеко Константиново си избира любимка на публиката измежду изпълнителките от фолклорна група „Светогорка“. След гласуване във Фейсбук и пресяване през няколко кръга до финала стигнаха Цветана Тончева и Тинка Шатова. От местното читалище сега призовават любителите на фолклора и на двете изпълнителки да гласуват. Вотът ще продължи до 13, а вие можете да гласувате тук:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=656374951090613&set=pb.150613675000079.-2207520000.1392135782.&type=3&theater

Прочетете повече за фолклорната група:

Фолклорна група „Светогорка“, при НЧ „Иван Грозданов 1928г. „,село Алеко Константиново,област Пазарджик е създадена 1957година,по идея на Стоя Генова/местна учителка/.Името на хора идва от старото име на с. Алеко Константиново- „Светогорци“.

В началото започват да пеят десет-дванадесет жени,но след като се разбира,че е хубаво за селото идват още жени.До голяма степен влияе и помощта на Мария Грозданова/директор на училището в с.Алеко – ОУ“Св.Климент Охридски“ за онова време/.Чрез агитацията,която тя прави на учениците,много от техните майки и баба се включват в хора. И така певческата група достига 50 души.

Първи художествен ръководител на фолклорната група е Пеньо Пенев/бивш учител по музика,който е пенсионер и свири на цигулка/.Първото излизане на „Светогорка“ на сцена е на 8 март 1957година,по случай празника ,отбелязан в читалището на с. Алеко.С огромен успех се представя хорът пред препълненото читалище.След този успех с каруци от ТКЗС-то групата тръгва да пее по съседните села:
-Дебращица,Капитан Димитриево,Радилово и др.

Спечелените пари от участията хорът дарява на читалището. За нула време „Светогорка“ има записани 30 песни като текстове. Песните,които пее групата са мести,чути от бабите и прабабите,които пеели по време на жътва,на седенки и т.н. До този момент „Светогорка“ е изпяла около 400-500 песни, но през 1991 година ФГ „Светогорка“ излиза за последно да пее на събора в с. Алеко.Причините за това са ясни, но певиците не желаят да си спомнят за онова време.
За около 15 години в с. Алеко Константиново няма хор.Чак през 2005 година едни от по-младите певици за онова време на „Светогорка“/Тинка Шатова,Йорданка Стефанова,Бонка Йорданова,Мария Анчева и др./ се решават да възродят хора.

Първото участие на „Светогорка“ след възраждането е на надпяване в град Батак за изворен фолклор през 2005 година, където групата грабва златен медал и 1-во място във фестивала.До този момент „Светогорка“ е носител на множество призови отличия и награди от различни фестивали за изворен фолклор, провели се в :
Дорково,Кюстендил,Копривщица,Радуил,Трявна,София,Велико Търново,….и др.

От 2005 година фолклорният състав сменя няколко ръководители.Предпоследният е Костадин Радков – акордеон.Сегашен ръководител на групата е гъдуларката и ръководител на хора при ансамбъл „Пазарджик“- Ваня Паунова.

Коментари

Остави коментар