Любопитно

Ученици от Велинград, Септември и Ракитово ще участват в Националния онлайн кръг на „Цветна олимпиада”

Ученици от три училища от област Пазарджик ще участват в Националнияя онлайн кръг на „Цветна олимпиада”, организирана от Сдружение „България си ти!”. Участниците от областта са ученици от СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – Велинград, СОУ „Христо Ботев” – Септември и СОУ „Климент Охридски” – Ракитово. Същите са се класирали сред победителите в областния кръг на съревнованието. Електронното издание на „Цветна олимпиада”ще се проведе на 28 април от 14.00 до 15.00 часа. Представителите на трите учебните заведения ще премерят знания със свои връстници от цялата страна.

Националният онлайн кръг в „Цветна олимпиада” ще бъде финалният етап в съревнованието. Участие в него могат да вземат учениците, които са се класирали на първия (областен) кръг в състезанието. Първият етап на съревнованието се проведе във всяка от двадесет и осемте области в страната и в него участваха хиляди ученици от стотици училища. В електронното издание в рамките на един час учащите от VIII до XII клас ще “мерят” знания по български език и литература, английски, немски и френски езици, математика и информационни технологии.

Целта на „Цветната олимпиада“ е да се мотивират учениците от VIII до XII клас към усвояване на нови знания и по-високо ниво на образование, чрез съревнование по съответните дисциплини. „Цветна олимпиада“ е в Националния календар на МОН и НДД за извънучилищни дейности за учебната 2014/2015 година и се организира със съдействието на РИО на МОН, както и в партньорство с БАН, СУ „Св. Климент Охридски“ и Асоциацията на учителите по български език и литература. Участието на учениците в „Цветна олимпиада“ е доброволно и безплатно.

Първите пет участници с най-висок резултат по всяка от дисциплините ще бъдат национални победители в съревнованието. Знанията и усилията им ще бъдат поощрени на официална церемония в столицата, организирана от Сдружение „България си ти!“. Умните и можещи деца на България ще бъдат наградени със стипендии за следващата учебна година и материални награди.

Онлайн кръгът е финален в съревнованието „Цветна олимпиада“. Особеното при него е, че се извършва електронно, а формата, под която учениците ще се състезават, е тестова. Те имат на разположение един час, за да се справят със заданията. С електронното издание на съревнованието, освен поставените от организаторите цели в сферата на образованието, се постигат и други като – екологична, чрез която се икономисва хартия; въвеждане на интерактивни методи на изпитване и прозрачност при оценяването; насърчава дигиталните компетенции на учениците и др. Съревнованието ще се наблюдава от експерти по съответните дисциплини.

Коментари

Остави коментар