Институции

Трифон Зарезан в Радилово и Ветрен

Радилово

В Радилово отбелязаха Трифон Зарезан с общоселски празник. По традиция на стадиона в съседство с лозовите масиви беше отслужен водосвет за здраве, а след това беше извършено и ритуалното зарязаване на лозята. Официални гости на празника бяха народния представител Десислава Костадинова, кметът на община Пещера Георги Козарев и секретарят на общината Николай Гълъбов.

В приветствие към хората, кметът на Радилово Елена Рядкова, подчерта, че във всяка къща се произвежда хубаво вино, а с днешния ден се слага началото на новата стопанска година.Градоначалникът Козарев пък пожела на радиловци на есен да напълнят бъчвите с хубаво грозде, за да се пие на следващия Трифонов ден хубаво вино.

„Това че сме тук днес, е сигурна гаранция ,че има живот и бъдеще в лозарството и винарството. Радвам се, че Радилово пази традициите. Благодаря ви, че ме поканихте да бъда част от вашия празник днес. Пожелавам ви да бъдете здрави и да имате много поводи за наздравици, с виното произведено от вашите лозя.”. С тези думи към радиловци се обърна народният представител Десислава Костадинова.

Ветрен

От там тя се отправи към град Ветрен, където беше специален гост на празника на виното заедно с председателя на Обединени земеделци Петя Ставрева и областния лидер на партията инж.Емил Йончев.

От трибуната на празника Костадинова каза:

„В дни като днешния многото думи са излишни, за това искам само да Ви пожелая да продължавате да произвеждате хубаво вино, не само защото в него е истината, но и защото това е добър поминък. Нашата задача пък е да направим така че повече хора да се връщат към земята и земеделието. Бъдете живи и здрави!”.

Във Ветрен беше избран и цар на виното – Димитър Коев, а Владо Сеференкин получи специалния приз „Вино о земята на бог Дионис”. Днес награди бяха раздадени общо в 3 категории за бяло вино, червено вино букет и червено вино от сортове. 

Коментари

Остави коментар