Институции

Трендафил Величков и Гинче Караминова зарязаха лозята край Огняново и Виноградец

Пазарджик

Трифон Зарезан бе отбелязан тържествено във всички общини на областта. Областният управител Трендафил Величков и зам. областният управител Гинче Караминова бяха гости на най-голямата винарска изба край Пазарджик, „Беса Валей”.

Домакините спазиха традицията и както всяка година посрещна гости и приятели край село Огняново, където с френски посадъчен материал се обработват 1400 дка лозови насъждения.  От елитните сортове грозде, които се отглеждат по строга френска технология в землището на село Огняново, се произвеждат четири сорта вино мерло, сира, каберне и пети вердо. Купажни вина под марката „Енира“  са добре познати на пазарите в Европа, Англия  и САЩ.

Изпълнителният директор на  „Беса Валей”, Ивайло Антонов и областният управител Трендафил Величков зарязаха лозята и пожелаха здраве и берекет през новата стопанска година. Отец Сидер от църквата „Света Петка” в гр. Пазарджик, освети ритуала в лозовия масив. Проектът  Беса Влей стартира през 2001 г. със закупуване на земя от около 800 собственика в Огняново.От тогава финансовите инвестиции надхвърлят 6,5 милиона евро. През миналата година са вложени над 300 000 лв. за изграждането на нов водопровод.

„Най-голямото богатство на този край са хората, те пазят традициите и ги предават на поколенията, правителството има ангажимента да развива лозаро-винарския сектор от селското стопанство на България, защото той ще допринесе за издигане престижа на страната ни сред ценителите на хубавото вино в цял свят и е добра реклама за нас като дестинация за винен туризъм“,  това каза пред жители на  септемврийското село Виноградец  зам. областният управител  Гинче Караминова . Тя пожела на стопаните, които се занимават с лозарство лека да е ръката им докато зарязват днес лозето си, така че да има берекет и тежки гроздове през годината. След традиционния ритуал по зарязване, празникът продължи с конкурс за най-добро вино, произведено от лозята на Виноградец и с песни и танци на фолклорния състав в местното читалище.

Коментари

Остави коментар