Култура

„Това е България” и Ансамбъл „Българе” на пазарджишка сцена днес

Пазарджик Ценителите на българския фолклор тази вечер ще имат възможност да се докоснат до него на сцената на ДКТ „Константин Величков”. Ансамбъл „Българе” ще превземе сцената със спектакъла „Това е България”. Мнозина биха казали „Той не е нов”. Не е, но билетите за него са свършили още в началото на март. Повече за Ансамбъл „Българе” и спектакъла ни разказа един от основателите на ансамбъла, Христо Димитров:

    Г-н Димитров, отново сте в Пазарджик. Кое ви връща отново и отново тук.

  Ние от няколко години не пропускаме година, в която да не дойдем в Пазарджик. Това се дължи на приятелството ни с местния бизнес и Дончо Баксанов, който беше областен управител. Въпреки, че вече не е на този пост, пак под негов патронаж провеждаме тези мероприятия. Винаги ни е необходим един такъв съпорт, тъй като спектаклите на Ансамбъл „Българе” са скъпоструващи и не биха били възможни без спонсори.

    Спектакълът „Това е България” е на 10 години. С какво ще изненадате публиката в Пазарджик?

    Той е като дете. Ако сте видели едно дете преди 10 години, сега ще е вече юноша. Същото се случва и със спектакъла. Той еволюира. Това е нова версия, тъй като, за съжаление, Георги Черкелов вече не е сред нас. Той присъства на сцената виртуално. Спектакълът вече се изпълнява по нов начин. Ние не сме го играли в пълния му вид в Пазарджик много отдавна. Дори и да е било скоро са го гледали само 500 души, а Пазарджик е много по-голям.

    Какво ще представите на сцената?

  Това, което най-много впечатлява в този спектакъл, освен невероятните танцувални възможности на екипа, са и невероятните им актьорски умения. На сцената има истински сълзи, на сцената има истинско преживяване. Зрителите ще станат свидетели и на картини от турското робство, борбите за освобождение на Македония, страхотни празници – Коледа, Лазаруване, Заговезни. Това ще бъде една разходка във фолклора на България, в която не е пропуснато почти нищо. В това число и изключителните музика, танци и песни от пазарджишкия край. Пазарджик е известен, че има невероятни неравноделни размери. Най-дългият неравноделен размер е точно Бучимиша от пазарджишко – 15/16-ти.

    На какво се дължи успехът ви навсякъде?

  Няма универсална рецепта. В ансамбъла просто има творчество, но това може да се каже и за футбола. Говорим за мотивация, финанси, творчество, екипност, психология, духовна подготовка. Моите момчета и момичета са изключителни – аз им казвам „тюлени”, както в американската армия.

  Едва ли само бизнесът и д-р Баксанов ви връщат в Пазарджик. Грамотна ли е пазарджишката публика за българския фолклор.

   Самият факт, че билетите свършиха 10 дни преди да дойдем, показва че пазарджишката публика е изключително интелигентна, има традиции и обича фолклора. Не отдавам многобройната публика тук само на факта, че нашият артистичен директор Цвети Шопова е от Пазарджик. Отношението ни към Пазарджик през последните години е много добро. Като пример мога да кажа, че освен в Ансамбъл „Българе” никъде другаде не съм поставял хореография на друг ансамбъл, освен на Пазарджишкия. Г-н Чолаков ще бъде в залата тази вечер, което много ни радва. Да, не ни връща само бизнеса в Пазарджик, но бизнесът прави това да е възможно.

Коментари

Остави коментар