Институции

Тодор Попов: Никой не може да управлява успешно без партньорство с общините*

Пазарджик

– Г-н Попов, Националното сдружение на общините, на което сте председател, излезе с остро послание към политическите сили и бъдещото правителство. Защо точно сега го правите и това не налива ли масло в огъня на политическата криза и предстоящите парламентарни избори?

– Не бих казал, че моментът е избран специално. Той е нормален, като се има предвид, че парламентарните избори са след няколко месеца и ние като местна власт да заявим своите очаквания към бъдещата централна такава. Посланията ни не са по-различни от тези, които сме правили преди предишните избори, но тогава бяха в по-умерен тон. Сега съвсем умишлено и целенасочено тонът ни е малко по-категоричен, а не ултимативен, защото наистина искаме да спрем вниманието на един изключително важен въпрос – този с партньорството с местната власт у нас. Защото на мен и на всички кметове ни се струва, че това партньорство се неглижира.

Никой не може да управлява успешно без партньорство с общините. На нас ни се иска това да бъде ясно осъзнато от бъдещите фактори в централната власт и да го реализираме на практика. Досега винаги сме били толерантни и търпеливи, но в случая нашето търпение се изчерпва.

– Това значи ли, че положението в общините е изключително тежко?

– Не. Положението не е по-различно отпреди. Не трябва да драматизираме повече, отколкото е нужно.  Нещата не са толкова зле в държавата и смея да го заявя категорично. Ние просто излишно нагнетяваме. Нещата не са толкова зле и в икономиката, в публичните финанси, не са толкова зле и в местната власт. Ако щете, не са толкова зле и като цялостна визия в държавата. Само че ние сме някакви царе на това хипер да драматизираме, да търсим и да си създаваме проблеми и заплахи, където те не би трябвало да съществуват. Много искам двете основни власти в държавата – централна и местна, наистина да определим форма на партньорство, която да отговаря на модерното развитие на държавата, на европейските стандарти. Нека да го направим! Не е толкова трудно. Малко усилия се искат особено от страна на държавата, защото ние като местна власт винаги сме били добронамерени. Няма как по друг начин хората да усетят по места промяна. Общините предоставят 80% от публичните услуги. Хората трябва на място да видят подобряване стандарта на живот, на заетостта, изравняване на условията в различните региони, социални и публични услуги, здравни и образователни условия.

– Наскоро заявихте, че оставката на правителството е грешка, защото тъкмо нещата потръгнаха и пак се връщаме отначало. Общините ли имахте предвид?

– От началото на моя мандат като председател на сдружението на българските общини от 2012 г. с колегите кметове ще работим с 5 правителства. Разбирате ли за какво усилие става въпрос, за каква липса на средносрочна визия, за липса на устойчивост. Ние трябва да се съсредоточим и да дефинираме взаимоотношения и политики и те да се развиват поетапно, устойчиво от година на година.

Тази промяна, текучеството в централната власт не са полезни за никого. В тази връзка предсрочните избори са реален край на нещо, което беше сбъркано в самото начало. За да управляваш, трябва да имаш най-големия кредит на доверие. Защо се стигна дотук и кой как си е изиграл картите, е въпрос на голяма национална политическа игра, която не искам да коментирам. Като председател на НСОРБ, облечен в доверието на всички кметове, мен ме интересува да подобряваме диалога и партньорството с централната власт, която и да е тя, за да решаваме проблемите на хората. А ние вървим към един моноцентричен модел на управление, какъвто е в Гърция.

Това е най-лошият европейски модел – 9 милиона население, два големи града – Атина и Солун, с общо 7 милиона население и останалите 2 милиона – дълбока провинция. Това ли искаме? Всички да живеем в София, Пловдив, Варна и Бургас. Не може и не е необходимо. На хората трябва да им даваме социални шансове, да подобряваме живота им там, където живеят. А това може да стане само с разбиране и партньорство между централната власт и общинската.

– Смятате ли, че бъдещата власт ще се вслуша в посланието на НСОРБ, което по-скоро звучи като предупреждение?

– Ако не видим разбиране, че трябва да се случат дълбоки реформи, нещата няма да се подобрят. Трябва да се реформират здравеопазване, администрация, образование. Да подобрим бизнес средата и да направим стъпка по отношение на децентрализацията. Много от тези действия са непопулярни, но трябва да се направят и нямат нищо общо с популизма, който ще слушаме следващите два месеца преди изборите. За всичко това трябва голямо, стабилно парламентарно мнозинство. Не може да се виси на 5-6 депутати.

– Това значи коалиционно управление?

– Задължително. Представителите на различните партии трябва да се научат, че не могат да горят всички мостове помежду си. Няма значение какво е управлението, ние, кметовете, ще го подкрепим, ако се оправдаят очакванията ни. А те са очакванията на хората. През последните години се създаде отношение към кметовете като към местни феодали, деребеи, крадци. А ние сме еманация на хората по места. Те са ни се доверили да им направим живота по-добър. Затова сме избрани с пряк вот. Затова имаме самочувствието да кажем, че това, което искаме, е важно за хората. Само че на централната власт не се делегират правомощия на други. Това е голямата драма у нас. Всеки иска да командва. Партиен реваншизъм и какво ли не. Трябва да престанем с тези неща. Хората се измориха от това противопоставяне.

– Много общини са засегнати от кризата сКТБ. Блокирани сметки, спрени проекти. Търсите ли решения за тях?

– Наистина е така. Засегнатите общини са около 50. Лошото е, че освен като обслужваща банка те са си държали там и средствата по европейски проекти. Разговаряхме с финансовия министър Петър Чобанов и има два варианта. Единият е да се водят разговори с БНБ, тъй като общинските пари са публични средства, които са гарантирани с държавни ценни книжа, т.е. на 100%. Говорено е и с квесторите в КТБ. Вариантът е общинските средства да се извадят кеш (те са около 70 млн. лв. и ги има) и да се прехвърлят в друга банка. Това е най-бързият и лесен начин. Вторият вариант е в рамките на блокираните средства на общините се мисли да им се отпуснат безлихвени кредити от бюджета или резерва до края на годината, когато се смята, че кризата окончателно ще бъде решена. Така те ще могат да оперират спокойно. Водим интензивни разговори и се надявам до месец въпросът да бъде решен.

– Какво ще е поведението на НЗОРБ, ако новото правителство игнорира вашите искания?

– Много се надявам това да не се случи. Ако не ни обърнат внимание обаче, тогава ние ще потърсим реализация на нашите крайно наложителни и обществено обосновани искания по друг начин. Има достатъчно политически и други средства, които ще използваме. Ако едно нещо не става по нормалния, ще стане по ненормалния начин.

Трябва да е ясно, че ние като кметове и местно самоуправление сме най-стабилната част на държавата. Най-стабилната, най-отговорната и най-интелигентната.От гледна точка на това, че в трудни моменти ние сме били здравата основа, на която държавата стъпва.


Източник: в.“24 часа“

Автор:Любомир Илков

 

*Заглавието е на ПЗИНФО

Коментари

Остави коментар