Общество

Тема за размисъл

След като от няколко дни ни заливат статуси, снимки и поздрави по повод един твърде не български празник, реших да „открадна” в добрия смисъл няколко мнения от Фейсбук относно Хелоуин и Деня на народните будители. Най-напред проверих църковния календар- там няма за православния свят празник няма. После попитах всезнайкото гугъл и от Уикипедия научих,че Хелоуин(наанглийски:Halloween) e маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страниВеликобритания,Ирландия,Канада иСАЩ. Началото си води откелтския езически ритуал Самайн (Samhain) и съвпада с честването накатолическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми,тиквени фенерии обикалят съседите си като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“.  

Та след като очевидно не сме англоговярщи, традиционната ни религия е православно християнство се питам, защо ни е да се поздравяваме с нещо чуждо и нетипично, да си харчим парите за ненужни костюми?! Оставям темата отворена, а сега ви оставям да прочетете какво са написали моите приятели в социалната мрежа:

„След като до преди няколко часа са били с тиква на главата е доста нелепо сега всички да си копират и слагат „ЧЕСТИТ ПРАЗНИК“ по стените си, като повечето от тях не знаят и един български будител.

„Честит празник българи, нека не забравяме хората, който са ни дали четмо и писмо и са поддържали пламъка разпален през вековете !!!

„Да ни е честит празника на будителите! А Вие българи ли сте? Навремето беше традиция сурвакането, коледуване, баба Марта и ред други чудесни традиции … днес традиция става да ходиш по къщи облечен като клоун и идиот и да забавляваш хора…
Вместо да почитате българското вие се радвате на празнците на народи без традиции, на една държава с толкова история, че имаме по-стари къщи, който са си все още здрави …. позор !!!”

„Честит празник на всички онези, които не спират да събуждат задрямалата съвест на народа! Честит празник на всички онези, които безумно вярват в българското! Честит празник на всички онези, които обичат българското не само по празници, а и в делници! Честит празник, България!”

„Много ми е интересно дали утре ще сте толкова активни в качването на снимки на любимите си български книги, примерно, както днес ентусиазирано заливате фейсбук с кадри на фенери от тикви. Защото, скъпи майки, ако толкова усърдно учехте децата си да четат книги и да пишат грамотно, колкото да правят тиквени фенери и да се маскират, като че ли нямаше да се шири такава бездуховност в българското общество. И за да светна някой, който може би е забравил, утре ще почива, не защото има махмурлук след Хелоуин, а защото е Денят на народните будители. Нямам против привнесения празник (макар че си имаме чисто нашенски идентични) и нямам намерение да противопоставям двата празника, и не бих написала и буквичка, ако уважавахме повече най-българските си празници, но уви…Съвсем заживяхме с маскирани души и с тиквени глави. Затова си позволявам да ви цитирам прокламацията, с която е обявен празникът: „Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“ Think about it! И прочетете (или разкажете) утре на себе си и на децата ви нещичко от някой български будител!

„Честит празник на всички приятели с буден ум, буден дух и будно сърце! Вие притежавате неоценимо съкровище. Споделяйте го с всеки, който пресече пътя ви и то ще се увеличава все повече и повече!

Коментари

Остави коментар