Култура Общество

„Светът е сцена, а всички ние сме актьори”, но не и във Велинград

Велинград Проект за 372 667 лв. отказа да изпълни общината Велинград. Причината е  забавена процедура, пропуснати срокове и неизпълнени ангажименти относно зададени в проекта параметри.

„Светът е сцена, а всички ние сме актьори” е проект или по-скоро беше проект  за безвъзмездна финансова помощ  от 372 667 лева, който община Велинград спечели през юни 2011 година. Официално проектът стартира през август същата година,  като неговата основна цел бе свързана с организиране на четири дневни атракции на открито, обединени в уличен фестивал за кино, театър, фотография и музика.

Фестивали под мотото „Светът е сцена, а всички ние сме актьори“ трябваше да има през август 2012 и през август 2013 г. Миналия август заложеният културен форум  не се състоя. Поръчката за избора на фирма-изпълнител бе  стартирана и проведена  толкова късно (25 септември 2012), че  резултати имаше чак през октомври.

Тази седмица стана ясно, че втория заложен по проекта фестивал през предстоящия  август също няма да се проведе. Община  Велинград официално е изпратила писмо, с което  уведомява, че няма да изпълни проекта. На фона на скромното финансиране отделено за Велинградските празници на културата (40 хиляди лева) и  на фона на разправиите и неяснотите около събитията, с които да отбележим юбилея „5 години Спа столица” да се откажем от 300 000 лева за  културни  събития и атракции е абсурдно.

Август е месецът, в който по традиция идват най-много туристи. По традиция обаче всички културни мероприятия свършват в края на юли и после настава една тишина и скука. Нито туристите има с какво да се забавляват и развличат, нито ние, които ги чакаме с нетърпение, защото сме голям  европейски СПА курорт, или по-точно ни се иска да бъдем такъв. През август, в разгара на лятото, когато във  всеки друг български град развиващ туризъм откритите сцени, фолклорните  фестивали и много други подобни събития не спират, нашият център е пуст, а сцената празна.  Е, точно тези 300 хиляди лева бяха за август. И докато нашата Община тихомълком се отказа от тези пари (това не е първия проект, от който се отказваме), в съседните – направиха точно обратното. Работиха, взеха парите и ги изхарчиха – Пещера за етно фестивали, а Пазарджик за културен арт форум с над 120 отделни събития в него.

Да, така се прави  в другите общини. При нас обаче е обратното, ние все си говорим  че пари няма, че не стигат за култура, че трябва да се търси европейско финансиране, а в същото време, когато спечелим европейски безвъзмездни средства за култура  „някак си,  не ни се получават нещата”. Но за сметка на това гледаме напред с оптимизъм. Така де, едни 300 000, какво толкова? – ами ще си спечелим други.

вестник Чепинец

Коментари

Остави коментар