Общество

„Стрелчанската Коледа“ събра близо 4 000 лева

Стрелча За седми пореден път в община Стрелча беше организирана коледна благотворителна вечер „Стрелчанска Коледа 2013” за деца в неравностойно положение от община Стрелча.

След предварително проведена кампания по продажба на куверти и събиране на дарения в Балнеохотел „Роза” се проведе тържеството под егидата на кмета на община Стрелча Иван Евстатиев. Организатор на събитието е Общинска администрация .

В приветственото си слово, с което вечерта бе открита, кметът на общината Иван Евстатиев подчерта голямото значение на тези инициативи и благодари на всички, които се отзоваха на поредната седма кампания. Програмата включваше фолклорни изпълнения на децата от дует „Рукатка” с ръководител Боряна Райкова от София, авторски изпълнения на стихове от Мария Терзийска от 7-а клас, а момчетата от 5-а клас на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” под ръководството на класния им ръководител Мариана Няголова изнесоха истински спектакъл с подготвените автентични коледни и новогодишни наричания. Техният принос към общата събрана сума бе значим, след като минаха по масите и сурвакаха гостите, малките сурвакари събраха сумата от 355 лв.

Кулминацията на вечерта бяха търговете с дарени предмети, като в отделните наддавания сумите надхвърлиха 200 лв. за предмет. От коледния базар на сурвачките и картичките, изработени от децата от ОДЗ „Д-р Стайко Стайков”, НУ „Паисий Хилендарски” и СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, както и от продажбата на дарените от краеведите на Стрелча Яко Бойчев и Димитър Пенчев бяха събрани около 200 лв. Така общата сума от дарения куверти, търгове, продажби от базара и малките сурвакари достигна до рекордната за всичките седем години цифра 3 945 лв. Децата в неравностойно положение от община Стрелча – сираци, полусираци и деца с увреждания, получиха с 20% повече от предходната година.

Първата «Стрелчанска Коледа» бе през 2007- ма година. Целта е да се подпомогнат за празниците деца- сираци и полусираци. През 2007-ма година са били подпомогнати със средства и подаръци 24 деца, през 2008- ма година- 22, 2009-та година- 19, 2010- 16, 2011-25 деца, 2012- 28. За пъри път по прдложение на кмета на общината Иван Евстатиев през 2011- та година за първи път са подпомогнати и деца с увреждания. 

Коментари

Остави коментар