Вашите сигнали

Среща с двама ветерани от Втората световна война

Благодарение на Христо Христосков, председател на Обл.С на СОСЗР в Пазарджик , днес ПЗИНФО ще ви срещне с двама ветерани от Втората световна война.:

Съдбата не е спестила нищо на редник Христо Димов Паев от с. Фотиново, община Батак. В деня на уволнението му от наборна военна служба той е взет в запас и изпратен на фронта. Многобройни са ордените и медалите очертали пътя на неговата вярна служба на Отечеството. В мирните години след войната работи скромно като миньор и издържа своето семейство. Сега под тежестта на годините се радва на помощта и грижите на своето семейство.

veteran2

Изключително съм благодарен на случая, че ме срещна с единственият жив ветеран от Втората световна война в град Батак младши сержант Георги Ангелов Проданов роден през 1923 г., споделя Христосков. Запазил ведрия си и борбен дух, той разказа спомените си за службата в 5-та дружина като командир на свързочна станция за управление огъня на противотанкова батарея, въоръжена с 75 мм немски оръдия „Райн метал“. Помни сраженията при Драва под командването на ген. Толбухин и мощта и силата на съветските Т-34.

Коментари

Остави коментар