Институции

Спас Крайнин:Винаги съм мразел връзкарството и протекциите

Половин година преди местните избори Спас Крайнин, обяви кандидатурата си за участие в местните избори в община Лесичово  като независим кандидат за общински съветник. Вече е факт и страницата му във Фейсбук – Спас Крайнин за Община Лесичово. ПЗИНФО се свърза с него, за да Ви го представи, а и за да подкрепи един млад човек, носещ заряда на промяната:

– Кой е Спас Крайнин?

– На първо място обикновен студент, мечтател, вярващ, че може би някой ден ще живеем в по-добра държава, в която справедливостта е ценност от висш порядък.

– Защо решихте да се впуснете в надпреварата за общински съветници в Лесичово и то като независим?

– Приятели се шегуват с термина „независим”, понеже тия дето са кандидати за независими съветници, нищо не зависило от тях. Радетел съм на обратната теза и подкрепям инициативи, които са за промяна в Изборното ни законодателство. На първо място електронно гласуване и не на последно място по-голям процент на мажоритарния избор. Мисля, че е крайно време българинът да избира доказали се личности, а не да се съобразява с партийната номенклатура, която в по-голямата си част не мисли за проблемите на хората, не се вслушва в човешката мъка и страдания, а само в собствените си икономически мераци. Вижте, реших да поискам доверието на онези стотици обикновени хора, живеещи на село, лъгани, тормозени, изморени от реалността, политиканстването и бедността. Ще бъда щастлив, ако тези хора повярват в думите ми! Заради тях го правя…

– Как ще провокирате избирателите да разчупят политическия модел и да Ви подкрепят?

 – Ще бъда искрен, няма да ги лъжа, няма да им обещавам неща, които няма как да изпълня. Винаги съм мразел връзкарството и протекциите. Някой да ти обещае работа, ако гласуваш за него, между впрочем това се случва в община Лесичово. Единственото нещо, което мразя е посредствеността. Не може шеф на комисията по образование в един от общинските съвети през годините в Лесичово да е неграмотен човек. Не може хора, които са избирани за съветници да нямат уменията и качествата на управници, а междуличностните и икономически конфликти да взимат връх във вземането на решенията.

– Много или малко е нужна промяна на община Лесичово, която впрочем остава малко в страни от общественото внимание?

 – Два са най-основните проблеми на общината, според мен. На първо място демографският срив, който е резултат от 25-годишния преход. От управлението на десетки правителства и местни администрации. Всяка седмица в общината умират хора, младите избягаха по градовете, а населението все повече намалява. Другият проблем е високият процент на безработицата. Разбира се, няма как да не спомена проектите, които общината спечели и реализира в момента. И благодарение на тези проекти хора се наемат на работа, но тези хора са нискоквалифицирани кадри. Мисля си, че в общината трябва да бъдат привличани капацитети, хора с качества, които наистина могат да помогнат в ефективното управление на общината. Не на последно място искам да спомена и необходимостта от по-голям контрол от страна на държавата по отношение на престъпността. За съжаление все повече магазини, къщи и дворове са жертва на крадци. Влизали са крадци и в семейния ни двор преди няма седмица… но няма как подробно да спомена проблемите и тяхното решение в едно интервю. Това ще го правя на фейсбук страницата ми.

– Името Ви нашумя покрай няколко благотворителни инициативи, пресичат ли се някъде благотворителността и политиката?

– Първото е да правиш благо за определен брой хора и да се бориш те да оздравеят, а второто е да правиш благо в по-големи мащаби. Обаче второто е прекалено намразено от хората заради злоупотребите и престъпността, които се родиха през този 25-годишен преход. Иска ми се през тези четири години, ако бъда избран от хората да не сменя апартамента, в който живея, приятелите си и да запазя в себе си честността и все пак да бъда удовлетворен, че съм направил добро за хората, които живеят на най-красивото място у нас!

Коментари

Остави коментар