Политика

Социологическо изследване: Тодор Попов е с най-висока електорална подкрепа

Пазарджик

Въпреки че официално само действащия кмет на Пазарджик е заявил, че ще се кандидатира за трети мандат вече започнаха анонсите на социолозите. Днес социологът Илия Джамбазов оповести изследване, извършено с помощта на юридически лица от „Граждани за пряка демокрация” и „Активни граждани”. Той представи електоралните нагласи в общината, като в изследването, проведено в периода  10-20 май, са участвали 700 жители на Пазарджик и общината.

Подкрепата за настоящия кмет Тодор Попов бележи спад с 10.8% спрямо 2011 г., сочи проучването. Като сравним подкрепата за Попов тази на другите кандидати, може да се твърди с категоричност – електоралната подкрепа за Попов е намаляла, но тя е най-висока сред всички останали кандидати, показва проучването. Влиянието му сред електората на ГЕРБ е 36.4%, сред този на БСП – 13.2%, а при подкрепящите независим кандидат за кмет – 36.6%.

На въпроса „За кой кандидат за общински кмет ще гласувате на предстоящите местни избори?”  23.4% са дали отговор Тодор Попов, 12% за кандидата на ГЕРБ, 9.4% – на БСП, 13.1 – независим, а 37.7% няма да гласуват за никого. Посочените резултати повдигат въпроса ще спечели ли на първи тур изборите за общински кмет Тодор Попов, каза Джамбазов.  Отговорът е по-скоро отрицателен, коментира още Джамбазов.  Той добави, че ако посочените тенденции се запазят, балотажът най-вероятно ще бъде между Тодор Попов и кандидата на ГЕРБ, а който и да победи, разликата едва ли ще бъде голяма.

Изследването е установило и степента на познаваемост на 9 души, част от които е вероятно да бъдат сред кандидатите за общински кмет. Включени са Тодор Георгиев, Найден Шопов, Лазар Попов, Румен Петков, Трендафил Величков, Цанко Баньозов, Валентин Карабойчев, Евтим Янев и Благо Солов. Сред лицата, познати на обществеността са Румен Петков (31.1%), Благо Солов (28.4%), Тодор Георгиев (22%) и Трендафил Величков (17.3%).Джамбзов подчерта, че по-високата степен на познаваемост не винаги означава и по-висока електорална подкрепа.

На анкетираните е поставен и въпросът, как оценяват материалното  си положение. Над 60% са дали отговор „лошо”, 36% – „по-скоро добро”, а при 3.8% отговорът е „отлично” или „много добро”. Джамбазов подчерта, че тази тенденция се потвърждава и от утвърдени социологически агенции и то за цялата страна.

Коментари

Остави коментар