Общество Политика

Социалистите в пазарджишко заложиха на Йотова за евровота. По общините приеха декларации срещу алтернативна листа

Илияна Йотова получи номинации за евролистата на БСП на общинските конференции в Пазарджик, Панагюрище, Велинград и Септември.

Настоящият евродепутат беше единствена издигната кандидатура в Панагюрище и Велинград. В Септември гласове получи и номинацията на Явор Куюмджиев. На пазарджишката общинска конференция делегатите номинираха също лидера на партията Сергей Станишев, Георги Пирински, Янаки Стоилов и Деница Караджова.

Предстоящите избори са много важни, драматични и решаващи, защото това не е просто вот да изпратим хора, които да ни представляват в Европейския парламент, но са предопределящи и за това, което ще се случи в България, каза Илияна Йотова, която беше гост на конференциите. Имаме реални шансове европейската левица да бъде първа политическа сила в Европа, а следващият председател на Европейската комисия да се казва Мартин Шулц – един от най-големите приятели на страната ни, допълни Йотова.

„Кризата продължава да бъде много страшна и в цяла Европа стотици хиляди хора останаха без работа. Единственото лекарство, което препоръча управляващата десница бе затягане на коланите, а то от своя страна не доведе до нищо друго, освен до затягане на примката около шията и загуба на перспективи. Тази грешна политика задълбочи още повече кризата и удари не банките, а хората от средната класа, с малък бизнес, социално слабите.“, посочи евродепутатът от Групата на социалистите и демократите. Илияна Йотова отбеляза и пробивите на левицата в ЕП, сред които гласуваните 4 млрд. евро за изхранване на бездомни и разписаните 6 млрд. евро по програми за младежка заетост.

Българският парламент беше първият в Европа, който гласува за подпомагане на младите хора, подчерта Йотова. Видях подем вътре в партията, въпреки трудностите и вярвам, че с хубава европейска кампания, фокусирана върху най-важните проблеми, ще сме първа политическа сила, смята евродепутатът. Предизвикателствата са големи и във време, в което разделенията в българското общество са добили огромни размери и се подготвя редене на втора лява листа, ние се нуждаем от консолидация, не само за да спечелим изборите за по-социална Европа, но и за да докажем, че сме автентичната лява партия, каза общинският председател на БСП в Септември Петя Цанкова. Рестартирането на АБВ предизвика разочарование и възмущение сред нас и се надяваме Илияна Йотова като наш глас, който ни е важен, публично да изрази чувствата ни, коментираха делегати. Ние не сме клика, а имаме куража да отстояваме различни мнения, но се обединяваме в една обща цел и някои забравят, че нямаше да са там, където са, ако ги нямаше редовите хора, които тропат по врати и раздават листовки, изразиха позицията си участници в конференциите.

На общинските конференции в област Пазарджик бяха гласувани и декларации, с които се изразява категорично несъгласие да има втора алтернативна листа на предстоящите избори за членове за ЕП и подобно поведение се счита за обидно за редовите партийни членове.

Коментари

Остави коментар