Вашите сигнали

Синитево си има герб

Синитево вече си има герб. Официалният знак на селото беше регламентиран със заповед на кмета на селото Борислав Алексиев. Негов автор е хералдът Александър Алексиев по идея на Йован Йоновски, а художник е Елеонора Хаджиниколова. Хералдическото описание (блазонът) е следното: На златно, елен в естествен цвят, стъпил върху тривърха зелена планина, в основата лазурна вълнообразна лента, окрайчена в сребро. Девизът е: Труд, вяра, постоянство.

Централната фигура елен представя легендата за елена, който всяка година на празника на селото Свети Константин и Елена (21 май) идвал на този връх над Синитево, за да пие вода от кладенеца; символизира готовност за саможертва, благородство и чест. Планината представя Еленския връх и символизира твърдост, постоянство и закрила, а реката представя водното богатство.

Цветовете в герба са: Златно, което символизира богатство на духа и на добродетели; местоположението в Тракия; Зелено: надежда; обновяване; хармония с природата и в обществото и Лазурно: великодушие, честност, вярност и безупречност

Формата на щита повтаря първия герб на Пазарджик и означава административна принадлежност.

Гербът на селото ще бъде представен официално на празника на селото в четвъртък, 21 май, а след неговото приемане област Пазарджик се превръща в един оазис на хералдиката след издържаните по всички нейни закони гербове на населените места Ветрен дол, Варвара, Лозен, Ковачево, Злокучене, Виноградец и Синитево.

Коментари

Остави коментар