Общество

Симфоничен оркестър Пазарджик и „Зимни музикални вечери” през годините

Пазарджик Тази вечер започва една от културните емблеми на Пазарджик, 39 Международен фестивал – Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов”.

С него ще отбележим и 80 години от рождението на Маестро Спасов, художествен ръководител и диригент на Симфоничен оркестър – Пазарджик от 1970 г. (оркестърът е създаден през 1969 г.) до 1992 г.

Професор Иван Спасов е една от най-значимите за българската култура личности. ПНа него се дължи бързото професионално израстване на Симфоничен оркестър Пазарджик и богато ориентираната към различни стилове и жанрове репертоарна политика. Оркестърът изпълнява както творби от световната класика, така и от съвременни композитори и български автори, някои от които написани специално за него. Сред тях са „Буколики” и „Метаморфози” на К. Илиев, както и голяма част от творбите на И. Спасов. През близо 40-годишната си история оркестърът има редица концертни турнета в Полша, Италия, Гърция, Испания и записи в БНР и БНТ, издадени дългосвирещи плочи и компакт-дискове.

След проф. Иван Спасов оркестърът се ръководи последователно от Деян Павлов, Петър Стефанов, Пламен Първанов, а през 2005 година поста главен художествен ръководител се поема от изключително талантливия диригент от по-младата генерация, маестро Григор Паликаров. Под негово ръководство за кратко време оркестърът издига своя авторитет сред музикалната общественост на България. Явен индикатор за това са поканите за участие в най-престижните музикални фестивали като „Софийски музикални седмици” и „Мартенски музикални дни”. На фестивала „Софийски музикални седмици” през 2006г. концертът на оркестъра в зала „България” е записан и издаден на компактдиск, който се разпространява като своеобразна реклама на фестивала сред сродните фестивали в цяла Европа. Логично следва и поканата за участие във фестивала „Мартенски музикални дни” в гр. Русе (2007г.), където оркестърът партнира на солистите от Виенската филхармония В. Шулц и М. Шулц – флейта и Фр. Бартоломю – виолончело. Не на последно място са и традиционните участия във фестивалите „Австрийски музикални седмици” и „Нова българска музика”.

В рамките на ежегодния международен музикален фестивал „Зимни музикални вечери” – гр. Пазарджик оркестърът си е партнирал със световноизвестни имена като Албена Данаилова (концертмайстор на Виенска филхармония), Дитер Флури (Австрия) – първи соло-флейтист и директор на Виенска филхармония, Патрик Галоа (Франция) и много други.

Запазвайки своята самостоятелна концертна дейност от 2000г. симфоничният оркестър става основна част на Симфонично – оперетно дружество „Маестро Г. Атанасов” и участва в премиерите на многобройни оперетни заглавия, последните от които са „Принцесата на цирка” – 2005г. и „Хубавата Елена” – 2007г.

През последните години оркестърът участва редовно и с голям успех в европейски турнета с много и различни импресарски агенции. През 2012 и 2013г. гостува с голям успех в Южна Корея, а от 2013 г., заедно със своя главен художествен ръководител маестро Григор Паликаров, е основен оркестър на „Фестивал на Егея” на о-в Сирос, Гърция.

Коментари

Остави коментар