Институции

Силни мъже подадоха ръка за здравето на Славянка

Пазарджик Силно рамо в съвсем буквалния смисъл на думата, получи днес Славянка Тонева. Дванайсетокласничката от МГ „Константин Величков” пострада тежко при катастрофа през март 2014 г. на път за училище. Така и не отиде на бала си. След продължителна борба за живота й, сега борбата е да успее да се изправи на крака. В момента се намира в Москва, където ще й бъде направена операция по присаждане на стволови клетки. Цената на операцията е 51 530 евро.

В подкрепа лечението на Славянка днес Община Пазарджик и Българска федерация по силови спортове „Стронгмен” организираха благотворителен турнир по силов многобой под мотото „Да помогнем на Славянка да се изправи на крака”.

tyrnir teglene kamion

Участваха Кристиян Златков, Велизар Митов, Петьо Христов, Иван Иванов, Иван Мрянков, Свилен Благоев. Главен съдия на турнира беше изпълнителният директор на Българска федерация по силови спортове Строгмен Владимир Ризов – най-силен мъж на България за 2006 и 2007 г. Турнирът предложи на многобройните зрители теглене на 14-тонен камион на разстояние от 20 м – за време и за пръв път без спомагателно въже; фермерска разходка с тежести от по 130 кг във всяка ръка; кръгът на Конан; раменна щафета; обръщане на гуми и носене на чували и камъните на Атлас. На старта на надпреварата кметът Тодор Попов благодари на Федерацията, с която си партнират в помощ на Славянка. Освен че са силни мъже, тези момчета показаха и че са силни като хора, каза Попов.

tyrnir Vl Rizov

Изпълнителният директор на БФСС и главен организатор на турнира Владимир Ризов, на въпрос как са решили да организират проявата в Пазарджик, каза:

― Един от моите състезатели, Иван Мрянков, ми каза за Славянка Тонева и какво е състоянието й. Той предложи да направим едно състезание с благотворителна цел, за да й помогнем. Ние не за пръв път правим благотворителни състезания. Приех идеята, представихме я на Община Пазарджик, откъдето откликнаха на момента. Организацията тръгна и се стигна до това, което виждате тук.

tyrnir ferm razxodka

Иван Мрянков, един от основните инициатори за силовия спектакъл и участник в него, представи себе си и идеята за благотворителния турнир:

― Живея в Пещера и съм ученик в МГ „Константин Величков”. Славянка пострада миналата година, състоянието й продължава да е тежко, а операците са много скъпи. Исках да помогна по някакъв начин, затова дадох идеята да се организира състезание, за да се съберат повече средства за момичето.

Турнирът беше съпроводен и с благотворителен търг.

Коментари

Остави коментар