Криминално Общество

Шофьори от Пещера атакуваха блокадата на турската граница

Опашките от тирове на българско-турската граница при „Капитан Андреево“ и „Лесово“ нарастват. В очакване на решение от властите на спора за разрешителните за превоз превозвачите стигнаха до конфликт помежду си. Трима души пострадаха при инцидент тази нощ, след като камиони на фирма от Пещера преминаха през блокадата, организирана от техни колеги на „Капитан Андреево“ около 4 часа.


Шофьорите на тирове на фирма от Пещера са се изнервили от чакането на пункта и решили да пробият блокадата, за да преминат на турска територия. Два камиона са преминали с висока скорост и са блъснали двама от стачкуващите. По-късно водачи от същата фирма нападнали и пребили още един протестиращ, разказаха очевидци. 

Говорителят на полицията в Хасково Нина Николова потвърди, че е имало такъв инцидент. Eдиният от протестиращите е пострадал по-тежко. Единият от шофьорите на пещерската фирма е с акт за употреба на алкохол, допълни Николова пред „Хоризонт“. На собственика на фирмата-превозвач Сюнай Кара  съставен акт за неизпълнение на разпореждане. Той коментира: 

Ако нямах камиони на границата, ако бяха в гаража и шофьорите си седяха в къщи, знаеш ли колко ми дреме какво ще правя. Ще си седя, ще си кротувам. Като се оправи тогава ще ги изпратим. Десет дена минаха. Балансьори избиват. не може да чакаме повече Стоката е платена, о кей. На клиента, на който му возим стоката, кой ще му я плати ако се развали. Отворете един камион. Викнете един митничар, отворете и вижте, че всичко е мухлясало вече. Колегите, аджеба, там, където са се събрали да пият вино и да ядят кюфтета и кебапчета, те ще ми платят ли стоката?

Молдовски гражданин е припаднал днес на ГКПП „Лесово“. На мястото незабавно е пристигнала линейка, която е откарала мъжа в Елховската болница.

Над 100 превозвачи от малки транспортни фирми от Бургас, Сливен и Ямбол втори ден не пропускат тежкотоварни автомобили през Лесово. Най-големите им притеснения са за камионите и стоката им, която вече над 10 дни стои по границите. Въпреки че засега няма напрежение на Лесово протестиращите се опасяват, че довечера са възможни провокации от страна на полски и руски превозвачи. Остава и проблемът с тоалетните, тъй като от близката бензиностанция не допускат протестиращи.  Колоната от тирове при граничния пункт е над 8 километра. Нощта е преминала относително спокойно и без инциденти, съобщи Атанас Бойнашев от стачния комитет. 

Очаква се по-късно днес към недоволните дребни превозвачи от българска страна да се присъединят и представители на големите фирми от бранша, които искат бързо разрешаване на спора за разрешителните. Според информация от печата, Министерството на транспорта вече е отправило писмо до турските власти с искане за изместване на преговорите на по-ранна от първоначално обявената дата 21-ви февруари./БНР/

Снимки:БНР

Коментари

Остави коментар