Институции

Семейство Джумбудис от Пазарджик – в битка за „Голямото семейство“

Пазарджик

В момента тече националната инициатива „Голямото семейство“ 2014 на списание “Кенгуру”, фондация “Искам бебе” и проект “Мулти-мама” за номиниране на най-достойните и заслужили признание български многодетни семейства.

Сред кандидатите за титлата „Голямо семейство” е и една пазарджишка фамилия. Тя е номинирана от най-голямото дете в семейството – 12-годишният Васил. Ето какво е написал той като визитка:

„Здравейте на всички вас под шапката на чудесната инициатива на Голямото семейство!

Казвам се Васил Панев, на 12 г. от град Пазарджик. След като прочетох за вас в социалната мрежа, за мен е чест да ви представя моето голямо семейство.

Доскоро мама се водеше самотна майка, отглеждаща децата си, което не беше съвсем така, защото с мен и брат ми никога не можеш си самотен. Да не забравя и баба, която живее с нас. Казва се Лиляна и е пенсионирана учителка. Баба много помага на мен и брат ми за уроците.

Мама се казва Мария Панева и работеше като ръководител офис в куриерска фирма и зная толкова много за куриерските услуги, че ме обявиха за най-млад куриер. Кристиян (брат ми) е на десет и все върви по петите ми, което на моменти никак не е лошо, защото ме отървава от някои задължения. Учим в едно и също училище и често се виждаме, макар смените ни да се разминават. Но е готино да кажеш пред другите деца: „Е човече, тoва е брат ми!“ Водя го с мен дори и на извънкласните ми занимания. Откакто се помня всичко деля с него. Почти всичко правим заедно. А в забавленията, сме царе. Дори спечелихме състезанието за най-бързо направено хвърчило, което да се издигне най-високо. Мама го направи толкова красиво, че ни дадоха и специална грамота.

Помагаме и в сдружението на българските майки. През тази година най-активно участвахме в направата на великденски сувенири.

Това беше семейството ми…, докато не се появи Пантели. Той не ни е истински баща, в смисъл (биологичен), но се грижи за нас с много любов. Необходимо ни е да усещаме мъжката му подкрепа. Учи ни да плуваме, да ловим риба, да си поправяме колелетата. Той е грък и има семейна таверна, в която работят и новите ми баба и дядо. Сега с мама работят по преместването на семейния бизнес в България. Там беше и сватбата им. Що чинии изпочупихме, що сиртаки изиграхме, беше страхотно! Мама беше много красива и не спираше да повтаря колко щастлива се чувства с нейните мъже.

Очаквахме мама да бъде още по-щастлива, защото семейството ни щеше да се увеличи. Когато отидохме в болницата аз, брат ми, баба ми и Пантели мама току-що беше родила близначките. Една акушерка ни ги донесе за малко. Всички плачехме от радост. Без да се замислям мога да обявя този миг за най-великия в живота ми. Лили и Ангелики вече са на два месеца и си мисля как е съществувал животът без тях… Толкова са сладки и ревливи… Всички си помагаме един на друг и е толкова хубаво… Семейството е велико нещо, особено когато е голямо!

Приемете нашите поздрави и усмивки!”

За историята на Васил и неговото голямо семейство с още един брат и две сестри можете да гласувате на страницата на кампанията във Фейсбук.

Семейството, чиято история събере най-много симпатии и съответно – гласове, ще получи титлата Фейсбук Голямо семейство на 2014 година и награда – осигурена почивка в България. В гласуването могат да вземат участие всички желаещи българи, живеещи както на територията на страната, така и извън нея, след като се запознаят с историите на семействата, участващи в кампанията.

Гласуването ще се проведе от 12 часа на обяд на 10.08 до 12 часа на обяд на 10.09.2014 г. Победителят ще бъде обявенна 10.09.2014 г. след приключване на гласуването.

На 18 септември 2014 г. ще се състои заключителната част на инициативата – тържествено връчване на наградата „Голямото семейство на 2014 година” и бал на многодетните български семейства. Едно от тях ще бъде наградено на официална церемония и ще бъде определено за заслужил носител на званието „Голямото семейство” на годината.

Освен специална статуетка и грамота, то ще получи още множество парични и предметни награди от организаторите и участващите спонсори на кампанията. За всички семейства, приели участие в инициативата също са предвидени предметни награди от организаторите и участващите спонсори.

Коментари

Остави коментар