Общество

Селин Моне на сцената в „Зимни музикални вечери”

Пазарджик Творби на Панчо Владигеров, Рихард Щраус и Антонин Дворжак ще имат възможност да чуят почитателите на класическата музика в първата фестивална вечер на тазгодишните „Зимни музикални вечери”.

Традиционно фестивалът ще бъде открит с владигеровата Българска рапсодия „Вардар”. На сцената ще звучат още Концерт за обой и оркестър на Рихард Щраус и Симфония №9 „Из Новия свят” от Дворжак. Солист на пазарджишка сцена ще бъде французойката Селин Моне – обой.

СЕЛИН МОНЕ: Родена в Лиле през 1984 г., Селин Моне учи обой и камерна музика в Националната консерватория в Париж при Дейвид Уолтър и Морис Бург. През 2006 г. и е присъдена първа награда в двете дисциплини. Тя също учи бароков обой при Марсел Понселе и Ксениа Льофлер.

През 2004 и 2005 г. тя завършва обучение за оркестър като член на Младежкия оркестър Густав Малер и под ръководството на Кладио Абадо. През 2006 г. Селин е назначена като главен обой на Оркестъра на Националния театър на Манхайм. От юни 2008 г. тя заема същата позиция при известната Държавна Капела на Дрезден. През есента на 2011 г. Моне е поканена от Оркестъра на Виенската Филхармония да присъства на дълго турне в Азия и Австралия. Селин свири като гост солист с Лондонския симфоничен оркестър, Камерния оркестър на Европа и водещи немски оркестри като Симфоничен оркестър Хамбург, Немски симфоничен оркестър Берлин, Радио симфоничен оркестър на Щутгарт, Филхармонията на Хамбург и оркестъра на Операта Франкфурт.

Селин Моне често изпълнява соло и камерни репертоари. Тя е свирила във важни концерти за обой с Държавната капела на Дрезден, Пражката филхармония, Фестивалния Оркестър Пасифик музика, Нова Японска Филхармония, Камерен оркестър Базел и Дрезденските Капелсолисти. Нейните партньори в камерната музика включва Кристоф Ешбенбах. Матиас Гоерне и Андреас Хефлигер.

Нейното първо соло СD е пуснато през 2012 г. и е наградено с 5 звезди. Нейният нов диск с арфистката Сара Крист е пуснат 2013 г..

От април 2008 г. Селин Моне преподава в „Институт за Музика Карл-Мариа фон Вебер в Дрезден и по покана на Фабио Луизи е изнасяла рецитали и е давала майсторски класове в Пасифик музикален фестивал в Сапоро.

Селин Моне свири на обой и английски рог, направени от Маrigaux, Париж.

Коментари

Остави коментар