Институции

„Сдружение за онкоболни и приятели” Пазарджик инициира подписка в подкрепа на КОЦ – Пловдив

Пазарджик Подписка, в подкрепа на „Комплексен онкологичен център – Пловдив” (КОЦ-Пловдив) инициира Сдружение „Онкоболни и приятели” – Пазарджик. Със становище от 7 май 2015 г. до министър председателя, Министерски съвет, Министерство на здравеопазването, Здравната комисия на 43-то Народно събрание, омбудсмана на Република България, Български лекарски съюз, Община Пловдив и областните управители на Пловдив, Пазарджик и Смолян, КОЦ-Пловдив изразява несъгласието си с прекратяване самостоятелното функциониране на здравното заведение.

В становището се казва: „Онкологичната мрежа в България е създадена през 1952 г. Състои се от Национална специализирана болница за активно лечение по онкология (НОЦ/НСБАЛО), която е методист на 13-те онкологични лечебни заведения в страната от които 7 (седем) са Комплексни онкологични центрове, а останалите 6 (шест) са Специализирани болници за активно лечение по онкология. Втези лечебни заведения е натрупан капитал от над 60-годишен опит и познания в областта на онкологията. Те оформят система от лечебни заведения, свързани помежду си, която е високо оценена от видни западни специалисти и горещо препоръчвана като модел от тях.

Категоричното становище на медицинския съвет при „Комплексен оркологичен център-Пловдив” ЕООД е, че безкрайно неудачно ще е да се разбие и унищожи структура, която е ефективна и работи добре. Няма нужда да се унищожава нещо, което модерна Европа тепърва ще въвежда…”

„Сдружение за онкоболни и приятели”, гр. Пазарджик е против прекратяване на самостоятелното функциониране на здравното заведение и инициира подписка, с която изразява подкрепата си за „КОЦ-Пловдив” ЕООД, като се противопоставя на промените в Закона за лечебните заведения, което до голяма степен ще окаже въздействие и върху онкоболните в област Пазарджик.

Мария Чергарова съобщи, че който подкрепя инициативата може да се подпише в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в Пазарджик, на улица „Александър Стамболийски” 16 – приземен етаж, както и в Болница „Ескулап”.

Коментари

Остави коментар