Общество

Сдружение възстановява храмове във Велинградско

Велинград Хора от различни етноси се обединиха в обща кауза по възстановяването на християнския храм на връх Острец. Първата копка на църквата е направена на 6 май 2007 г.

 

Според проф. К. Иречек на връх Острец насилствено са приели исляма първенците на Чепинското корито Бан Вельо, свещеник Константин и др., след което църквата е разрушена.

През юли 2009 г. на връх Острец е открито тракийско светилище при разкопки, ръководени от проф. Диана Гергова от Националния археологически институт, в екипа е и археологът Асен Салкин от Историческия музей във Велинград. Проучванията дават ценни сведения за религиозния живот на траките. За първи път в Западните Родопи се открива и уникална култова постройка дълга 9 м и широка 6 м, която говори за монументално, храмово строителство от страна на бесите. Намерени са и уникални находки. На връх Острец има приемственост между всички епохи – предитракийска, тракийска, римска и до наши дни – категорична е проф. Гергова.

Археологическите проучванията доказаха, че връх Острец е едно свещено място и със завършването на църквата ще се превърне в място за познавателен и културен туризъм.

Идеята за строежа на църквата е дело на „Родопско настоятелство родолюбие” с председател инж. Гено Пеев. Припомняме, че основната мисия на сдружението е възстановяване на църквите и параклисите в Общината, които са били разрушени по време на асимилацията през 1666-1669 година. Вече са възстановени параклисите „Свети Георги”, „Свети Илия”, „Свети Никола” около Велинград и параклисът „Света Петка” в курорта Юндола. През следващата година на 1369 мeтра надморска височина с труда на всеотдайни родолюбци ще бъде завършена църквата „Свети Георги”.

Коментари

Остави коментар