Институции

Сдружение онкоболни и приятели се присъединява към Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка

Пазарджик За осма поред година „Сдружение за онкоболни и приятели” в Пазарджик се присъединява към Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка. Инициативата традиционно се провежда през последната седмица на месец януари– от 26-ти до 31.01.2015 г. и преминава под патронажа на кмета на Пазарджик Тодор Попов.

На 4-ти февруари преди 15 години в Париж се провежда Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие, на която се приема Парижката харта срещу рака. На срещата се взема и решение датата да бъде обявена официално за Световен ден за борба с раковите заболявания и тяхното откриване, лечение и превенция.

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в гр. Пазарджик на ул. „Александър Стамболийски” № 16 на 27.01.2015 г. от 10:00 до 12:00 часа д-р Прокопи Копев ще извършва безплатни профилактични прегледи за рак на млечната жлеза. Лекар онколог-гинеколог ще извърши профилактични гинекологични прегледи с взимане на цитонамазка при записали се над 25 жени и ще са на цена от 15.00 лв. За прегледите няма да бъде необходимо направление за специалист. За предварително записване желаещите дами могат да позвънят на тел.: 034/986-232, 0888/380-308 или да се запишат в ЦСРИ на лица с онкологични заболявания на посочения адрес. По време на кампанията през 2014 г. на желаещите потребители и служители на Центъра бяха извършени безплатно профилактични прегледи.

Целта на кампанията е осъзнаването на борбата срещу рака не като отделна съдба, а като задача на цялото общество, заяви председателят на неправителствената организация организатор на прегледите Мария Чергарова.

По официални статистически данни на Регионална здравна инспекция- гр. Пазарджик, предоставени от КОЦ гр. Пловдив, за регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2013 г., в Пазарджишка област новооткритите случаи са 1160. Регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2013 г. в нашата област са общо 9842.

Ракът на маточната шийка е второто най-разпространено онкологично заболяване сред жените и за съжаление в България, според статистиката, всеки ден от рак на маточната шийка умира една жена. Страната ни е на едно от челните места по заболеваемост и смъртност от този вид рак в Европа. Това се дължи на късното диагностициране и подценяване на профилактиката. В България преди повече от четиринадесет години най-първо профилактични гинекологични прегледи и прегледи за рак на гърдата бяха инициирани от Сдружението в Пазарджик.

Ако с различните разговори за болестта рак и с ежегодните инициирани от нас инициативи и кампании, свързани с необходимостта от профилактика сме научили повече хора да бъдат отговорни за здравето и ако с мисията си сме успели да накараме обществото да приеме болестта като всички останали болести, успяваме да върнем усмивката върху лицата на болните, да им вдъхнем вяра и надежда, то значи, че сме успели поне малко в желанието си да бъдем заедно в борбата срещу рака!

Сдружение за онкоболни и приятели Пазарджик

Коментари

Остави коментар