Институции

Състезание осигури студентски прием на ученици

Велинград

Осмото издание на националното състезание „Горски многобой” събра във Велинград десет училищни отбора, информира РИО – Пазарджик. Организатори на проявата са МОН и ЛТУ – София, а домакин – Гимназия по горско стопанство „Христо Ботев”, чиято е заслугата националният формат на състезанието да прерасне в международен.

Десетте отбора са: ПЛТГ „Никола Вапцаров” – Банско, ЛПГ – Берковица, ПГГСД „Николай Хайтов” – Варна, ПГГС „Христо Ботев” – Велинград, Шумарска школа – Кралево, р.Сърбия, ПГ по СГС – Кърджали, ПГСС „Гео Милев” – Мъглиж, ПГДС „Цар Иван Асен ІІ” – Хасково, ПГСГСТ – Чепеларе, ПГЗС – Чомаковци.

За велинградския отбор знания и умения са показали Йордан Коцев, Тодор Шулев, Людмил Кехайов и Вайдин Осман, с ръководител инж. Ася Линчева. Първият, индивидуален етап на състезанието състезателите са имали задачите – преминаване по пресечен горски терен с дължина до 2 км, с пунктове за садене на фиданка, стрелба с пневматична пушка, спортен риболов и разпознаване на дървесни видове по листа и клонки, семена, дивеч, следи и дири от дивеч, болести и повреди, насекомни вредители.

Преминавайки през пунктовете състезателите е трябвало да покажат своите знания и умения по изучаваните през четирите години на обучението им лесовъдски предмети. Освен това е трябвало да притежават физическа издръжливост и способност за концентрация, за да могат да се справят за възможно най-кратко време на всеки от пунктовете.

Във втория етап надпреварата е протекла екипно, и пред тримата участници в тима е стояло предизвикателството да повалят, окастрят и оразмерят иглолистно дърво. Те са сами на терена и наблюдавани от оценяващата комисия. Това е тази част от състезанието, в която проличава сработването на отбора, способността да преценят теренната обстановка и да вземат решения за действията си при спазване на всички изисквания за техническа безопасност.

Във втория пункт всеки състезател е трябвало за време да подготви бензиномоторен трион за работа /разглобява и сглобява/ и след това да демонстрира уменията си за прецизно рязане на шайби върху трупи с диаметър около 40-45 см.

В края на надпреварата, класирането е следното:

В първи етап – индивидуално класиране:

І-во място – Тодор Шулев с общо време 21.47′

ІІ-ро място – Людмил Кехайов с общо време 24.28′

ІІІ-то място – Йордан Коцев с общо време 25.23′

И трите момчета са от ПГГС „Христо Ботев” – Велинград.

ІІ етап – отборно класиране:

І-во място – ЛПГ – Берковица

ІІ-ро място – ПГГС „Христо Ботев” – Велинград

ІІІ-то място – ПГДС”Цар Иван Асен ІІ” – Хасково

 Крайно отборно класиране:

І-во място – ПГГС „Христо Ботев” – Велинград

ІІ-ро място –  ПГДС”Цар Иван Асен ІІ” – Хасково

ІІІ-то място –  ПЛТГ „Никола Вапцаров”-Банско

Една от изненадите на училището-домакин е награждаване на най-добре представилите се  състезатели в отделните пунктове. Тук отличените са:

  • Пункт „Садене на фиданка” – Людмил Кехайов-ПГГС „Христо Ботев” -Велинград
  • Пункт „Стрелба с пневматична пушка” – Петко Георгиев- ПГДС „Цар Иван Асен ІІ” – Хасково
  • Пункт „Спортен риболов” – Филип Милованович – Шумарска школа, р.Сърбия
  • Пункт „Разпознаване на дървесни видове по листа и клонки, семена, дивеч, следи и дири от дивеч, болести и повреди, насекомни вредители” – Йордан Коцев – ПГГС „Христо Ботев” – Велинград
  • Пункт „Подготовка на БМТ за работа” – Мартин Овчарченски – ПЛТГ „Никола Вапцаров”- Банско
  • Пункт „Прецизно рязане на шайби” – Филип Милованович – Шумарска школа, р.Сърбия
  • Пункт „Поваляне на иглолистно дърво” – Антъни Будьонов – ЛПГ – Берковица

Всички участници в състезанието са получили награди от спонсорите – представителите за България на  Stihl, Husqvarna и Oleo-Mac.

Поредната страхотна изненада за тях е дошла от ЛТУ-София. По време на награждаването участниците са разбрали от проф. Палигоров, че са удостоени с правото да бъдат студенти във факултет „Горско стопанство” без да полагат приемен изпит.

Коментари

Остави коментар