Общество Политика

Съдбата на ВиК в политическа хватка

Пазарджик Въпреки очаквания на пазарджишкия кмет Тодор Попов, че Министерски съвет ще вземе решение относно прехвърляне собствеността на ВиК на някое от последните си две заседания, това не се случи. Освен това се оказва, че депутатите от БСП смятат, че подобно действие ще накърни другите две общини, които се обслужват от въпросното водно дружество. Това стана ясно на вчерашната пресконференция на червения евродепутат Илияна Йотова. Макар че народните представители не присъстваха, информация за позицията им даде зам.-областният управител Диана Варникова-Милчева. А ето и всичко, което беше казано по темата на пресконференцията:

Въпрос на В. Ненков, Виделина: Има ли ясна позиция, ваша и на депутатите от БСП относно мераците на нашия кмет да му бъдат върнати още 115 дка плюс ВиК-то в контекста на цялостното му управление. Той се похвали, наблюдавах внимателно Орешарски – беше много учуден, когато Попов каза на последната прес, че имало принципно съгласие за ВиК и за 115-те дка.

Йотова: Нямам представа, може би тук присъстващият зам.-областен управител има повече информация по въпроса, но не пречи да попитам. Позиция на БСП като партия, в чието ръководство съм, няма, защото не сме запознати с казуса. Не мога да говоря от името на моите колеги.

Любо Илков, 24 часа: За ВиК-то е интересно, защото той/Тодор Попов/ заяви пред Орешарски, че до един месец ВиК става собственост на Община Пазарджик. А това ВиК обслужва три общини.

Диана Варникова: Колеги, мога ли да взема отношение, въпреки че не съм упълномощена от нашите народни представители и което г-жа Йотова наистина не знае. Има становище, изготвено от народните представители от Коалиция за България, което е изпратено до министър-предс., до министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, с копие до председателя на ПК по регионална политика и местно самоуправление Димчо Михалевски. Становище, че са накърнени интересите на останалите две общини за сметка на Община Пазарджик. Това, което знам е, че в Административен съд има жалба от граждани на община Септември по повод решението на ОбС Пз за 100% безвъзмездно прехвърляне на капитала на ВиК в ликвидация Пазарджик на Общината.

Любо Илков: Беше интересно, защото той пред министър – председателя постави въпроса като предрешен.

Йотова: Сега чувам, че има написано становище. Преди около половин месец по този повод бях при министъра на регионалното развитие, заедно с Йордан Младенов. Отговорът на министърката беше, че трябва да се провери как стоят законово нещата, защото според нея има проблем с това, че дружеството е в ликвидация. И трябва да се види как да се действа в тази посока. Проблемът е поставен пред нея.

Коментари

Остави коментар